Geen categorie|Yoëlle's Mode

#MeToo nog niet voorbij in modewereld

tekst Yoëlle Smith

#MeToo, het wereldwijde initiatief tegen seksuele intimidatie binnen machtsverhoudingen, heeft de afgelopen jaren flink wat stof doe opwaaien, onder andere in de mode- en filmindustrie. Met de bekende hashtag durfden veel slachtoffers uit de Hollywood scene na jaren eindelijk hun mond open te doen over seksueel misbruik in de mode- en filmwereld. Het fenomeen #MeToo ging ook niet aan Nederland voorbij.

Zo bleek een vooraanstaand Nederlands castingbureau (waar ikzelf ooit ingeschreven stond) een castingdirecteur te hebben die veelvuldig mannelijke acteurs seksueel misbruikte. Bekende Nederlanders kwamen na jaren uit de kast en maakten bekend dat de directeur in kwestie zich ook tegenover hen grensoverschrijdend had gedragen. Al snel na de onthullingen legde de directeur zijn werk neer. Het bureau ging vervolgens verder onder een nieuwe naam.

Er zijn tal van voorbeelden als het gaat om seksueel misbruik. Helaas gaat dit ook verder dan enkel de industrie die ik in deze modeblog uitlicht.

Ik hoop slachtoffers ervan bewust te maken dat ze gehoord zullen worden, dat de leidinggevenden in de entertainmentindustrie niet altijd de macht zullen houden en dat opkomen voor je zelf – hoe moeilijk dat ook is – de enige juiste weg is. Niet alleen voor jezelf, maar ook omdat je hiermee anderen inspireert om ook hun mannetje te staan zodat er uiteindelijk een einde komt aan het machtsmisbruik.

Recentelijk laaide de discussie weer op, wereldwijd zelfs zag ik toen ik de Stories bekeek van twee van mijn favoriete Instagram accounts: @shitmodelmgmt en @dietprada. De accounts begonnen vrij onschuldig, om wat spot te drijven met de fashion en celeb wereld. Maar inmiddels zijn deze accounts uitgegroeid tot een platform dat veel meer doet dan enkel grappige, herkenbare memes verspreiden. Zo is het een plek geworden waarbij ze mensen en merken ‘exposen’. Dit gaat van slechte werkomstandigheden op plekken waar kleding wordt gemaakt van high street-merken (zoals Primark of Zara) en modellen die gedwongen worden broodmager te zijn, tot seksueel misbruik door bekende personen.

 Zo staat op dit moment New Yorks bekendste designer onder vuur voor het seksueel misbruiken, aanranden, verkrachten én drogeren van modellen. We hebben het over Alexander Wang. Het frappantst vind ik nog dat Wangs misbruik al jaren geen geheim meer is in de modewereld.

Bekende fashion fotografen keken er niet van op. Ze lieten mij weten er al jaren mee bekend te zijn. De verhalen die over Wang de ronde waren volgens hen té gedetailleerd om louter door te kunnen gaan voor geruchten te kunnen noemen. Iedereen wist het, maar er werd nooit iets mee gedaan: het was wél Alexander Wang. Zelfs nu de verhalen rondgaan in de glamoureuze wandelgangen, blijven bekende mensen die op hoog niveau actief zijn met hem samenwerken.

Foto: New Yorkse designer Alexander Wang.

Het gaat in dit geval niet enkel om één persoon, maar om tientallen slachtoffers, zo werd de afgelopen week duidelijk uit een filmpje dat het Britse mannelijke fotomodel Owen Mooney plaatste. Hij vertelde zijn volgers over het moment dat hij in het openbaar werd aangerand door een bekende designer. Al snel hadden zijn volgers door dat dit verhaal moest gaan over Alexander Wang, hetgeen Owen later op video bevestigde. @shitmodelmgmt pikte het verhaal op, waarna er al snel sprake was van een dominospel aan slachtoffers die dankzij Owen Mooney de moed vonden om ook hun mond open te doen over de heer Wang. De geruchten gaan van betastingen en gedrogeerd worden tot aan verkrachtingen. Niet de minste beschuldigingen dus. De vermeende slachtoffers zijn vooral jongens (zowel homo als hetero) en transgender vrouwen. De verhaallijnen van de slachtoffers vormen een duidelijk patroon en komen veelal met elkaar overheen.

Nadat het alle kanten opging met de beschuldigingen, besloot Wang dat hij niet eeuwig kon wachten met het geven van een reactie. Al snel was duidelijk dat dit deze keer niet zomaar zou overwaaien. Vandaar dat er onlangs een persbericht verscheen op zijn Instagram, een post die inmiddels weer door Wang verwijderd is. In het bericht de beroemde designer weten dat hij onschuldig was. De beschuldigingen, stelde hij, waren vrijwel allemaal anoniem en daardoor niet echt betrouwbaar. Wang doelde op bekende personen die hun verhaal hadden opgebiecht aan @shitmodelmgmt, maar anoniem wensten te blijven, waarna hun naam geblurd werd. Voorts schreef Wang in zijn post dat hij zijn advocaten had opgedragen om deze geruchten uit de wereld te krijgen.

Ook voor mij zijn dit soort verhalen helaas niet nieuw. Ik ken persoonlijk ook tientallen jongens en meiden wie iets soortgelijks is overkomen. Zo werd een van mijn beste vriendinnen op haar 16e tijdens een weekend in Milaan door haar boeker meegenomen naar zijn familie op het Italiaanse platteland. Leuk dacht ze, het hoort er vast bij in deze wereld en een vriendschappelijke relatie is met je boeker is alleen maar gunstig.

De boeker voerde mijn vriendin alsmaar meer en meer wijn. Totdat hij na het eten naar haar kruis greep en zijn hand tussen haar dijen legde. Verstijfd als ze was, wist ze niet goed wat ze moest zeggen. Ze vroeg hem of ze alsjeblieft zo snel mogelijk naar huis kon gaan, waarop hij antwoordde: ‘If you want to make it as a model and have jobs in Milan, you have to fuck your way up, with me’.

Gelukkig voor mijn vriendin is dit verhaal goed afgelopen: ze is naar huis gegaan, heeft haar bureau in Nederland ingelicht, waarna de man op straat stond. Maar er zijn genoeg voorbeelden waarbij agentschappen hun modellen vragen om te zwijgen, waarna alles onder het tapijt belandt. Een duidelijk voorbeeld van machtsmisbruik in de industrie waar veel jongens, meiden en transgenders mee te maken hebben.

Onlangs is een nieuwe hashtag in het leven geroepen: #UsToo. Deze hashtag is ontstaan naar aanleiding van de beschuldigingen aan het adres van Alexander Wang. Slachtoffers zijn teleurgesteld dat ze – juist in deze tijd – niet dezelfde support krijgen vanuit Hollywood en de modebranche als enkele jaren geleden de #MeToo-bewging. Volgens de initiatiefnemers van de hashtag sluiten veel celebs en instanties hun ogen omdat het om een groot en machtig persoon gaat. Iemand die echt een begrip is in de modewereld en in die omgeving van grote betekenis is. Volgens de mensen achter #UsToo zou het geen verschil mogen maken of de persoon nu wel of niet een prominent figuur is.

Voor modellen is er in Nederland een speciale non-profitorganisatie waar misstanden kunnen worden gemeld: The Model’s Health Pledge. @themodelshealthpledge. themodelshealthpledge.nl Via deze website kun je een ongezonde werksituatie in de modebranche aankaarten, waarna er serieus gekeken wordt naar een oplossing. Dat kan eventueel ook anoniem.

 Meer verhalen over Alexander Wang’s survivors vind je op het Instagram account @shitmodelmgmt onder het kopje in bio: ‘alex wang’.

Deel dit artikel:

Yoëlle Smith

Fashionista met een open mind voor inspiratie

Het liefst zit ze front row om alle stoffen, kleuren en materialen van het nieuwste seizoen van dichtbij te bewonderen. Zit ze dat niet, dan speurt ze het internet af om de grote catwalkshows te live streamen. Na jaren te hebben gewerkt als mode & beautyredacteur bij landelijke glossy’s, keert Yoëlle Smith terug naar haar Limburgse roots om de laatste modetrends in het zuiden te spotten.

Yoëlle is zelf een groot voorstander van body positive in fashionland. Met haar werk als curvy model (lees: model met rondingen) wil ze diversiteit in de modewereld onder de aandacht brengen. ,,Ik wil dat vrouwen zich goed voelen, zowel vanbinnen als vanbuiten, want wie zich vanbinnen goed voelt, straalt dit automatisch uit naar buiten. Durf jezelf te zijn, je mooie ik. Niet iemand anders, maar jij!” En daar is mode dé ideale uitlaatklep voor!

Yoëlle Smith 's topic(s):
Mode en Beauty

Gerelateerd nieuws