Maastricht Europe Days voor een praktisch Europa
Het Verdrag van Maastricht heeft de Limburgse hoofdstad veel internationale bekendheid verschaft, daar waar besloten werd tot de vorming van één Europese munteenheid. Om die Europese gedachte levend te houden, is het project Working on Europe in het leven geroepen. Van 6 tot 8 december wordt het evenement Maastricht Europe Days gehouden, met hoogleraar Mathieu Segers als stuwende kracht.
De eerste 25 jaar heeft Maastricht niet zo gek veel gedaan met de grote bekendheid vanwege het roemruchte Verdrag. Het was mooi meegenomen, maar vanuit het stadsbestuur werd er beleidsmatig nauwelijks op voortgeborduurd. Daarbij speelde een rol dat de Europese eenheid, die als rode draad door dat verdrag loopt, overal ter discussie stond en staat. Maar bij de viering van 25 jaar Verdrag, in 2017, kwam er een bewustwording dat Maastricht hier voordeel uit kan halen, zonder daarbij op te veel politieke tenen te gaan staan. De stad leent zich er bij uitstek voor om een plek te bieden voor een open gesprek over actuele Europese thema’s. Zeker nu het Verdrag ook het prestigieuze Europese Erfgoedlabel heeft verworven (als derde in Nederland, naast Kamp Westerbork en het Vredespaleis in Den Haag). Bij het indienen van de aanvraag werkten de provincie en Segers namens de UM nauw samen met de regering in Den Haag. Het Europees Erfgoedlabel biedt ook nieuwe mogelijkheden om meer te doen met het Verdrag. Tegenover de ingang van de Onze Lieve Vrouwebasiliek is vanuit Working on Europe inmiddels Studio Europa verrezen, onder leiding van Gonny Willems. Die is met zwangerschapsverlof en daardoor springt prof. dr. Mathieu Segers extra in om hier de vaart erin te houden. Dat doet hij naast zijn hoogleraarschap Europese geschiedenis en Europese integratie aan de Universiteit Maastricht.De Maastricht Europe Days omvatten een uitgebreid programma met lezingen, discussies, films, theater en andere activiteiten rondom het thema Europa. De Europe Days zullen ieder jaar in december terugkeren en ook in mei krijgt Europa structureel extra aandacht in de stad.
‘Juist de regio’s worden internationaal steeds belangrijker’
Mathieu Segers: „Het is belangrijk om zeker hier in Maastricht bezig te zijn met Europa. Dat was al een van de speerpunten bij de oprichting van de universiteit, dus nog ruim voor het Verdrag. De universiteit heeft daarmee een positie veroverd en daarom ben ik ook hier komen werken. De academische biotoop is in dat opzicht interessant en internationaal toonaangevend. Maastricht is een internationale stad, maar niet zo groot en geen hoofdstad, dus neutraal tussen alle nationale belangen. De Europese gedachte is hier van oudsher aanwezig.”De UM is een cruciale speler om de Europese relevantie van Maastricht verder te vergroten en van invulling te voorzien. „De medische faculteit van de universiteit is internationaal al een begrip, maar het thema Europa is nu ook een sterk punt geworden, waarop de UM internationaal competitief onderzoek aflevert.”Segers kijkt uit naar het debat met onder meer de voormalige ministers van buitenlandse zaken Ben Bot (Nederland) en János Martonyi (Hongarije) over de ontwikkelingen in Europa.
„Dat zijn mensen met een heel rijke ervaring in de Europese politiek. De vrijheid van gedachte en de uitwisseling van ideeën en visies staan centraal. Dat is belangrijk. Want er zijn op allerlei manieren weer totalitaire tendensen zichtbaar. Dat maakt mensen onzeker.”De Europe Days zullen volgens de hoogleraar echter zeker geen politiek manifest worden voor een gecentraliseerd Europa, waarin alles door Brussel geregeld gaat worden. „Wij staan los van politieke partijen en ik denk dat we juist vanuit Maastricht beseffen dat een verenigd Europa niet hoeft te betekenen dat we ook met z’n allen één groep met dezelfde eigenschappen en posities moeten worden. Integendeel, Europa moet ons juist de kans bieden om alle verschillen en culturen te laten bloeien, zeker in de regio’s.
”Segers kan zich de angst voor Brussel voorstellen. „Deels komt dat doordat in de media wel eens een vals beeld wordt opgeroepen. Maar we zien juist bij jongeren dat zij steeds internationaler denken, los van de nationale grenzen. Dat doen zij eerder dan menig politicus in de diverse regeringssteden. Uiteindelijk vinden deze jongeren internationaler denken, los van de nationale grenzen. Dat doen zij eerder dan menig politicus in de diverse regeringssteden. Uiteindelijk vinden deze jongeren het internationale én het regionale aspect interessanter dan het nationale.”
Zijn doel is niet om van Maastricht een soort Europees bastion te maken, een soort Straatsburg met veel vergaderingen en instellingen. „Er komen al aardig wat mensen uit allerlei windstreken hiernaartoe om te praten over de toekomst van Europa. Maar wij gaan ook naar hen toe. Het is zoals met André Rieu, die haalt de mensen naar de stad maar hij gaat ook op tournee. Bij hem natuurlijk in grotere aantallen. Ik denk dat juist mensen vanuit de regio dat soort verbindende stappen kunnen zetten. Dat zie je heel vaak. Ook in de Randstad. Mensen die grote organisaties leiden, komen vaak uit de regio, omdat ze gewend zijn breed te denken. Door allerlei nationale regelgeving is het vaak nog moeilijk om over de grenzen samen te werken, maar ik zie vooral veel bereidheid om die praktische problemen te overwinnen en zo aan de grotere doelen te werken, die zeker in Europa alleen verwezenlijkt kunnen worden door samen te werken. Dit evenement kan daar weer een stukje bij helpen.”
Fotografie: Richard Stark
___________________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <