Business|Geen categorie

Luchthaven in balans met de regio

tekst Jo Cortenraedt
, fotografie Harry Heuts

‘Niet vergeten dat vrijheid het belangrijkste motief was om dit vliegveld aan te leggen’

Tijdens de coronacrisis werd het voor gedeputeerde Joost van den Akker en directeur Jos Roeven nog eens duidelijk hoe belangrijk het is om in de eigen regio een goede luchthaven te hebben. Met een herinnering aan de reden waarom 75 jaar geleden dit vliegveld werd aangelegd.

Menige vrachtvlucht van en naar Maastricht Aachen Airport had het afgelopen voorjaar te maken met de bestrijding van corona. Apparatuur voor de intensive care op de Antillen, medische hulpgoederen voor Artsen zonder Grenzen in Afrika. En als inkomend verkeer onderdelen van medische apparatuur voor\ binnenlands gebruik. Het was in de periode dat de grenzen dicht gingen, dat elk land zorgde voor de eigen behoeften zoals mondkapjes. En waarbij elke luchthaven, ook in de eigen Euregio, zich richtte op de nationale voorzieningen en behoeften, niet op die van de buurlanden. „We hebben net de herdenkingen achter de rug van 75 jaar bevrijding”, vertelt Van den Akker. „Toen kwam onder meer het besef weer dat dit vliegveld door het Amerikaanse leger is aangelegd voor de vrijheid. Het hebben van een eigen vliegveld voor het vervoer van passagiers en goederen kan cruciaal zijn. We moeten zorgen dat we goed bereikbaar zijn en blijven. We hebben geen zeehaven in Limburg. Wel autosnelwegen en treinverbindingen, hoewel die niet erg snel zijn. Bereikbaarheid door de lucht is en blijft heel belangrijk, alleen al daarom moeten we Maastricht Aachen Airport koesteren en klaarmaken voor de toekomst.”

Elektrisch

Dat beaamt Jos Roeven. „De luchtvaart heeft de wereld kleiner gemaakt. En die luchtvaart zal altijd blijven bestaan. Maar we moeten wel de stap naar duurzaamheid zetten, daar is de hele industrie volop mee bezig. De vliegtuigen zijn tegenwoordig al een stuk stiller en zuiniger dan vroeger, dat scheelt echt heel veel. Maar het kan nog veel beter. Als we straks elektrisch vliegen, dan hoor je nagenoeg niets meer. Maar voordat dit met grote toestellen gaat gebeuren, dan ben je wel een paar decennia verder. Tegen 2050 wordt dat werkelijkheid, verwachten wij, maar wie weet wel eerder, want er wordt hard aan gewerkt. Voor nu maken we alvast de keuze voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. We weren de meest lawaaiige vliegtuigen, we zijn ‘s nachts gesloten. We doen er alles aan om zoveel mogelijk rekening te houden met de omgeving, meer dan andere vliegvelden in de Euregio.”

Economie

Voor Joost van den Akker is de economische uitstraling die van een luchthaven uitgaat, van groot belang. „Het gaat niet alleen om de banen van de medewerkers van Maastricht Aachen Airport. De indirecte werkgelegenheid is een veelvoud hiervan. Het is wereldwijd zo dat een vliegveld zorgt voor economische dynamiek.” Volgens Jos Roeven past de positie van tweede vrachtluchthaven van Nederland ook bij het feit dat Limburg dé logistieke provincie van Nederland is. „De samenwerking met de regio Venlo wordt steeds beter en ondanks corona groeien wij dit jaar fors in vracht met een aantal nieuwe klanten van internationale faam.” Op passagiersgebied begon 2020 heel goed. „Zonder corona zouden we afstevenen op om en nabij de 600.000 passagiers”, zegt Roeven. „Maar door corona is dat natuurlijk heel anders geworden.“

Inkomend verkeer

Voor Joost van den Akker is de koers helder. „Een goede regionale luchthaven die op eigen benen kan staan, die een belangrijke economische factor is en die voor regionale passagiers veel mogelijkheden biedt. Dat moeten we combineren met innovatie en duurzaamheid, zodat de balans zo goed mogelijk is. Ik geloof daar in. De techniek gaat snel vooruit. Er wordt al gekeken naar de mogelijkheid om elektrisch te taxiën, dat scheelt ook weer flink wat geluid. Zo zetten we telkens stappen.” Een uitdaging ziet hij nog in inkomend passagiersvervoer. „Bij vakantievluchten zie je dat het vooral passagiers zijn die naar zonbestemmingen gaan. Maar we moeten middels marketing en andere wegen ook mensen uit bijvoorbeeld zuidelijke landen hier naar toe halen. En zodra een of meer lijndiensten naar internationale hubs geopend zijn, word je beter bereikbaar voor bezoekers uit andere landen. Zowel toeristen als bijvoorbeeld ook beurs- en congresgangers.”

Schiphol

Met het opstellen van een nieuwe luchtvaartnota vanuit de landelijke overheid, voorzien voor 2022, heeft de Provincie Limburg Pieter van Geel gevraagd om goed naar de strategie en toekomst van Maastricht Aachen Airport te kijken. Hij heeft datzelfde onder meer voor Eindhoven Airport gedaan. „Hij praat met heel veel mensen en alle aspecten komen voorbij. Ik heb vertrouwen in zijn kundigheid en ervaring. Tegelijkertijd hebben we het ministerie erop gewezen dat wij momenteel als regionale luchthaven geen gelijke kansen krijgen. De vliegvelden die behoren tot de Schiphol Group krijgen op diverse manieren steun vanuit Den Haag, terwijl ze tegen Groningen en ons zeggen: hou maar de eigen broek op.
Dat is niet correct.” Daarom denkt Jos Roeven hardop aan een mogelijke aansluiting bij diezelfde Schiphol Group. „Dan speel je onder dezelfde condities. Dat scheelt in kosten en mogelijkheden. Het zou voor heel Nederland beter zijn. We zijn maar een klein land en het is nu al krap qua ruimte. Dus laten we dan van elkaars mogelijkheden gebruikmaken.”
Beiden hebben vertrouwen in de toekomst en willen vooral aan de kwaliteit werken. Ook als het om ogenschijnlijk kleine dingen gaat. Zo vindt Jos Roeven dat de hele aanblik met de directe omgeving en de groenvoorzieningen best wat beter
kan. „Het moet er goed en verzorgd uitzien. We gaan geen nieuwe terminal bouwen, maar dat wat we nu hebben, moet wel op niveau zijn.”

Baanvernieuwing

Volgend jaar wacht nog een serieuze uitdaging, dan moet de hele start- en landingsbaan vernieuwd worden. Een mega-operatie. „Dan moeten we echt twee weken dicht, dat is helaas niet anders”, vertelt Roeven. „We gaan dat in september doen, meteen na het zomerseizoen. Alles wordt vernieuwd, het asfalt en de ondergrond, maar ook alle leidingen, de verlichting, de intersecties, werkelijk alles. Het wordt een enorme uitdaging om dat in twee weken klaar te krijgen.”
Maar ook dat past bij de kwaliteit die Maastricht Aachen Airport wil bieden, zo vindt Joost van den Akker. „Er is nu rust. Sinds wij als Provincie de exploitatie hebben overgenomen, gaat het goed. We nemen de tijd om de juiste beslissingen
te nemen en de goede investeringen te doen. En te zijner tijd kijken we dan of er goede partners te vinden zijn. Ik vertrouw erop dat dit gaat lukken. Daarmee blijft Limburg ook via de lucht in de toekomst goed bereikbaar. Heel belangrijk voor heel de provincie en het grensgebied.”

Deel dit artikel:

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws