Home > Geen categorie > Luc Tuymans: Suspended 12-02

Luc Tuymans: Suspended 12-02

In het kader van ‘Mons 2015’ vindt in het Centre de la Gravure et de l’Image Imprimée te La Louvière een overzichtstentoonstelling plaats van Luc Tuymans’ grafiek. Noem het een ode aan het uitgebreide oeuvre en het bewijs dat analoge druktechnieken nog steeds relevant zijn in de hedendaagse kunststromingen.  

Waar men in Den Haag (2012) nog een combinatie van schilderijen en grafisch werk kon bewonderen, brengt directrice Catherine de Braekeleer hier uitsluitend grafiek. De retrospectieve met zeefdrukken, litho’s en etsen laat zien hoe elk medium zijn inbreng heeft. Tegelijkertijd maken grafische edities het werk van Luc Tuymans voor een groter publiek toegankelijker.

“Grafiek vraagt een andere kleurzetting, is moeilijker om te reproduceren, vraagt een andere aanpak. In een schilderij is het direct organische meer voelbaar, terwijl grafiek veel complexer is. Je moet beetje bij beetje ontleden.”

Tumans is een invloedrijke hedendaagse kunstenaar die algemeen wordt erkend als iemand die een grote bijdrage levert aan de heropleving van de schilder- en grafische kunst sinds de jaren ’90 van vorige eeuw. Met een beperkt palet herwerkt hij op een selectieve manier bestaande beelden en focust daarbij op een indirecte manier op historische thema’s zoals de Tweede Wereldoorlog of de gruwelen van Belgisch Congo, op kindermisbruik en de macht van bedrijven of religies.

“Maar ik geloof niet in provocatie. Wel dat mijn werk in de tijd een betekenis kan krijgen. Provocatie vind ik politiek oplaadbaar en dan zijn we kortbij propaganda,“ aldus Tuymans.

Suspended loopt tot en met 10 mei

Logotypo

Rue des Amours 10
7100 La Louvière

Info: www.centredelagravure.be

Tel: 0032 (0)64 278 727

Tekst: Jempi Welkenhuyzen – Foto: Anne Marie Jacob

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.