Home > Geen categorie > Limburgse première Oorlogsgeheimen

Limburgse première Oorlogsgeheimen

Euroscoop Maastricht had alles uit de kast getrokken om de Limburgse première van de film Oorlogsgeheimen, naar een boek van de Limburgs-Brabantse schrijver Jacques Vriens, een feestelijk tintje mee te geven. De auteur, de hoofdrolspelers, de producenten en genodigden werden bij de ingang van de bioscoop ‘opgewacht’ door twee marechaussees, twee legerjeeps en een heus legervoertuig. Dit alles om in de juiste stemming te komen voor de film, die zich afspeelt in een Zuidlimburgs dorp in de Tweede Wereldoorlog. Auteur Jacques Vriens toonde zich uiterst tevreden over de verfilming van zijn boek: “Ik heb altijd al een boek willen schrijven over  WO II. Toen ik vijftien jaar geleden in Zuid-Limburg kwam wonen, hoorde ik talloze oorlogsverhalen van dorpsgenoten. Die verhalen gingen meestal over de NSB’ers in het dorp, maar ook over verzetsgroepen, die Engelse piloten hielpen onderduiken. Je ziet de persoonlijke drama’s in zo’n dorp door de ogen van drie kinderen en hoe de oorlog van grote invloed is op hun onderlinge vriendschap. Nog steeds een belangrijk thema om te vertellen, zeker aan de generatie die nu opgroeit.”

 

Ofschoon de film zich dus afspeelt in een Zuidlimburgs dorp – er wordt gefluisterd Sint-Geertruid – werd de film opgenomen in Luxemburg. Pierre Rieu, de zoon van André Rieu, speelde ook een klein rolletje in de film, maar een grotere rol in de productie. Hij stelde namelijk zijn collectie legervoertuigen beschikbaar voor de productie in Luxemburg. De film weet de beklemmende sfeer van de Tweede Wereldoorlog en met name hoe deze hele dorpen verscheurde goed tot uitdrukking te brengen. De jeugdige hoofdrolspelers verdienen alle lof voor hun puike acteerprestaties. Overigens heeft de film nog een Limburgs tintje, want een van de producenten, Reinier Selen, komt uit Roermond.

 

Tekst en foto’s: Norbert Meijs

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu