Home > Geen categorie > Limburg

Limburg

Limburg koerst op een nauwere samenwerking met Noordrijn-Westfalen (NRW). Naast het versterken van de al bestaande economische relatie wil Limburg ook meer samenwerken met de gerenommeerde onderzoeksinstituten van de Duitse buren.

 

Om die nauwere samenwerking handen en voeten te geven bracht een Limburgse delegatie van de Limburgse Werkgevers Vereniging een tweedaags bezoek aan NRW. Daarbij zijn de steden Düsseldorf, Aken, Keulen bezocht. Ook Economie-gedeputeerde Twan Beurskens was van de partij. De LWV en het onderzoeksinstituut FIR (Forschungs Institut für Rationalisierung) van de Akense universiteit RWTH hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend met als doel gezamenlijk te opereren binnen de context van grensoverschrijdende kennisregio. Het instituut FIR is gespecialiseerd in het verbeteren van industriële processen. Wim Weijnen: “Het tweedaags bezoek heeft opgeleverd dat in de toekomst op concreet projectniveau zal worden samengewerkt”.

,,Limburg is sterk verbonden met NRW,” zegt Gedeputeerde Beurskens. ,,We importeren jaarlijks voor vier miljard uit Duitsland en exporteren voor bijna zeven miljard.” Het gaat daarbij vooral om chemische producten, machines en levensmiddelen. ,,Maar Limburg kan nog veel meer samenwerken met de Duitse onderzoeksinstituten net over de grens” vindt Beurskens. De Provincie Limburg wil de samenwerking stimuleren met vouchers voor Limburgse ondernemers die FIR inschakelen voor een onderzoeksvraag.

Diverse Duitse onderzoeksinstituten uit NRW en Limburg werken overigens nu al samen. Onder meer op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen. Daarnaast telt de Universiteit Maastricht duizenden Duitse studenten en gaan ook Limburgse studenten naar de technische universiteit van Aken.

Tegelijkertijd met de studiereis van de LWV ging Gouverneur Theo Bovens maandagavond naar Düsseldorf. Hij was daar op uitnodiging van NRW-minister van Economie, Garrelt Duin. Belangrijkste onderwerp was ook hier de grensoverschrijdende samenwerking. Bovens benadrukte tijdens zijn bezoek dat er ook voor NRW nog heel wat te halen valt in Limburg en vice versa

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.