Home > Geen categorie > Limburg 4de exporteur van Nederland

Limburg 4de exporteur van Nederland

Bedrijven in Limburg droegen vorig jaar voor 8 procent bij aan de Nederlandse goederenexport. Die producten vertegenwoordigen een uitvoerwaarde van ruim 34 miljard euro. Limburg is daarmee de vierde exporteur van Nederland.

Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. De grootste provinciale economieën zijn ook de grootste exporteurs: Zuid-Holland (25 procent), Noord- Holland (20 procent) en Noord- Brabant (18 procent). Zij zijn goed voor tweederde van de totale goederenuitvoer.

Die bedroeg in 2013 bijna 428 miljard euro. Flevoland, Friesland en Drenthe spelen ieder met minder dan 1,5 procent nauwelijks een rol in de Nederlandse export.

Limburg heeft vooral zeer sterke exportbanden met de buurlanden Duitsland en België. Wat betreft chemie zijn in Limburg gevestigde bedrijven goed voor 11 procent van het Nederlandse totaal in deze productcategorie en voor overige producten is dit zelfs 16 procent. Tot die laatste behoren onder andere (post)pakketjes. Daarin weegt zwaar mee dat UPS in Roermond een groot logistiek centrum heeft.

De chemie vertegenwoordigt het grootste deel van de exportwaarde en is vooral geconcentreerd in Zuid-Limburg. Met Chemelot kent de regio een grote concentratie van meer dan 100 chemische en aanverwante bedrijven. Naast productielocatie voor DSM en Sabic is het gebied ook van groot belang voor andere internationaal opererende bedrijven zoals LMV en Polyscope en vormt de Chemelot Campus een broedplaats voor nieuwe technologieën en bedrijven.

De exportconcentratie in Noord-Limburg is van heel andere aard. Greenport Venlo is voor veel groente en fruit de laatste stop binnen Nederland voordat deze producten verder worden getransporteerd.

Het Duitse achterland is daarbij verreweg de belangrijkste bestemming. Net als in Noord- Brabant haalt circa een op de zes exporterende Limburgse bedrijven het merendeel van zijn omzet uit het buitenland.

Nederland profiteert van de aantrekkende wereldhandel. Vanaf het dal medio 2009 is het exportvolume met 25 procent toegenomen. De groei is voor 85 procent te danken aan de export.

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.