Home > Geen categorie > Licht in de duisternis

Licht in de duisternis

Auteur: Manon Berns

De twaalf meter hoge constructie die tot 20 oktober te zien is op het Vrijthof in Maastricht heeft wel iets weg van een gotisch kerkraam. Lang, smal en kleurrijk. 19e-eeuwse Limburgse glasschilders hadden met A Stage of Luminosity indertijd vast raad geweten. Kunstenaar Arno Coenen ook. Op uitnodiging van Viewmaster Projects heeft hij twee verticale videowerken gemaakt met de glas-in-lood ramen van een Limburgse glazeniersatelier als inspiratiebron. Na  zonsondergang zoek ik een plekje op het volle plein en laat me overweldigen door een visuele explosie van licht en kleur.

Arno Coenen werkt vaker in opdracht aan projecten in de publieke ruimte. Wat dat betreft lijkt zijn werkwijze op de glas-in-lood kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw.

Maar er zijn meer raakvlakken. Uiteraard het licht. Zonder licht geen glas-in-loodramen én geen videokunst. Al kan een raam juist niet zonder daglicht en een video niet zonder duisternis. Ook de afbeeldingen van de glas-in-lood ramen gebruikt Coenen als inspiratiebron. En daar is natuurlijk een reden voor.

Het archief van het Limburgse glazeniersatelier ‘NV Glasschilderkunst F. Nicolas en zonen, sedert 1940 Max Weiss te Roermond’ bestaat uit meer dan duizend meterslange ontwerptekeningen voor glas-in-loodramen gemaakt tussen 1855 en 1969. Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg heeft deze tekeningen onlangs gedigitaliseerd. In deze snoepwinkel mocht Arno Coenen zich te goed doen. Hij maakte een selectie en transformeerde de beelden tot twee computeranimaties vol sprankelende kleur- en lichtvelden, driedimensionale effecten en caleidoscopische patronen. Met behulp van de modernste digitale technieken bewegen de  19e– en 20e-eeuwse tekeningen door het smalle hoge venster. Dit hadden F. Nicolas en zonen moeten zien: hun glas-in-loodramen tot leven gewekt. Wat een eigentijds en eigenzinnig eerbetoon aan dit oude ambacht en vakmanschap.

En alsof licht en kleur alleen niet genoeg zouden zijn, vertelt A Stage of Luminosity net als de glas-in-loodramen een verhaal over thema’s als geloof, hoop, liefde, onschuld, kwaad en de dood. Religieuze tekeningen, kleurrijke abstracte vormen en elementen uit onze huidige beeldcultuur vermengen zich. Met smileys van duiveltjes en engeltjes, mobiele telefoons en chats presenteert Coenen de hedendaagse zelfverheerlijking op social media als onze nieuwe religie. Niet God centraal, maar wijzelf!

Na achttien minuten is het visuele spektakel afgelopen en verhuis ik naar een plekje aan de andere kant van het Vrijthof om aan de achterzijde van de ranke, hoge stellage het tweede videowerk van Arno Coenen te zien. Vanavond is er ook muziek. De atmosferische rockband HABITANTS en de hedendaagse componist Rutger Muller hebben speciaal voor de opening een nieuw muziekstuk geschreven. Maar ik ga zeker nog een keer terug naar het Vrijthof om A Stage of Luminosity ook in stilte te bekijken.

A stage of Luminosity is t/m 20 oktober tussen zonsondergang en middernacht te zien op het Vrijthof in Maastricht

__________________________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu