L1 = L11 ALAAF = VASTELAOVEND
Vanaf zaterdagochtend tijdens de Boètegewoeëne Boètezitting tot en met vastelaovendsdinsdag middernacht staat L1 op radio, televisie én online in het teken van carnaval. In totaal zendt L1 maar liefst 25 carnavalseve-nementen uit. Daarmee is de regionale publieke omroep stevig verankerd in heel Limburg.
Voortrekkersrol
Benny Brauns, hoofd vormgeving en evenementen L1: „Het is goed om vastelaovend levend te houden als onderdeel van ons cultureel erfgoed. Hierin hebben we een volgende maar soms ook een initiërende rol. Zo is Omroep Limburg radio met de Boètegewoeëne Boètezitting in Venlo begonnen met een paar artiesten en enkele tientallen mensen publiek. Nu is dit uitgegroeid tot een stadsfeest met 25.000 bezoekers en meer dan een kwart miljoen tv-kijkers. Maar wij schenken ook aandacht aan kleine kernen en onderbelichte onderwerpen zoals de buutte of de Einzelgängeroptocht. Mede dankzij ons podium ontstaat er nieuw leven in deze genres.”
Online activiteiten steeds belangrijker
Alles wat L1 op tv uitzendt is ook online te bekijken. Maar L1 maakt ook specifieke content die alleen online te zien is. Door steeds nieuwere en goedkopere registratiemethoden te bedenken kan er van meer evenementen verslag worden gedaan. Hierin loopt L1 echt voorop.
Bijzondere focus op de jeugd
L1 zet rond carnaval ook in op de jeugd. Zo worden de Jeugd Buutte-kampioenschappen, het Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival (KVL) en het Tiener Vastelaovend Konkoer (TVK) door L1 uitgezonden. Dit heeft een aanzuigende werking op andere jongeren en draagt zo bij aan een nieuwe generatie die vastelaovend actief beoefent. Omdat tieners nauwelijks nog tv kijken slaan L1, een aantal studenten van de afdeling Communication and Multimediadesign van Zuyd Hogeschool en de TVK-organisatie de handen ineen om dit evenement en de registratie ervan te vernieuwen in functie van de doelgroep.
Trots
Limburgers zijn trots op hun belangrijkste volksfeest met zijn rijke dialectmuziek. L1 stimuleert deze trots door hiervoor een podium te bieden, bijvoorbeeld op de radio met de top 1111. Maar sinds kort besteedtL1 ook aandacht aan de achtergronden rondom carnaval. Wat beweegt een artiest om een carnavalslied of buutte te schrijven? Benny Brauns: „Wij hebben een onnoemelijk rijk archief op het vlak van optredens en optochten. Maar als je over vijfentwintig jaar hiernaar kijkt en vraagt: ‘Wat is deze cultuur nu precies?’ dan konden we tot voor kort alleen het resultaat laten zien en niet wat mensen hiertoe bewogen heeft. Voor de een is het gewoon een leuk feest, voor de ander is het bijna een religie. Deze duiding wil L1 bewaren voor de generaties die na ons komen.”
Alles oet leefde veur vastelaovend.
Kijk voor de programmering, nieuws en evenementen op L11alaaf.nl
L1Ambyerstraat Zuid 77 B, 6226 AW Maastricht+ 31 (0)43-8506000, redactie@l1.nl, www.l1.nl