Home > Geen categorie > Klare wijn

Klare wijn

Klare wijn

Nu Europa op z’n kop staat, merk je de spanning bij de mensen ook op straat, op het werk en overal. Mensen zijn bezig met de terreur en er heerst wel degelijk angst. Volgens premier Rutte moeten we vooral naar buiten blijven gaan, naar evenementen, sportwedstrijden, concerten enzovoorts. ‘Vooral niet bang zijn, want dan speel je de terroristen in de kaart’.  Jawel, dat snap ik, maar die angst is er niet zomaar. Trouwens, in Brussel wordt nu juist door de overheid gevraagd om niet naar druk bezochte plekken te gaan en zijn alle grote evenementen en voetbalwedstrijden afgelast vanwege de dreiging van nieuwe aanslagen.

Een zekere naïviteit valt de Nederlandse en Belgische politici de afgelopen decennia niet te ontzeggen. In de Brusselse wijk Molenbeek, waar de terreuraanslagen van Parijs zijn voorbereid, zat tot voor kort 20 jaar lang een burgemeester van de heersende Parti Socialiste, die de alsmaar toenemende radicalisering in zijn gemeente niet wilde zien. Hij zag de meest conservatieve moslimleiders als zijn kompanen, want die bezorgden hem veel stemmen bij de verkiezingen, zodat hij weer herkozen kon worden.

Veel politici, met name in Frankrijk, vroegen zich deze week af waarom de leider van deze terroristische cel  zomaar vrij door Europa kon reizen, en niet bij een van de grensovergangen gepakt is geworden. Ja hallo, als je zelf alle grenscontroles binnen Europa afschaft, moet je vervolgens niet verbaasd staan te kijken, dat dergelijke terroristen – net zoals wij toeristen – fluitend van het ene naar het andere land kunnen rijden. Misschien toch niet goed nagedacht destijds toen het akkoord van Schengen in werken werd gesteld.

Jaar na jaar is er overal bezuinigd op politie, inlichtingendiensten en het leger. Ik vond dat in mijn jeugdige tijd ook een goed idee. Make love, no war, zo stond er op mijn T-shirt. Een mooie, romantische gedachte. Maar helaas ben ik er achter moeten komen dat het zo niet werkt. Er zijn teveel mensen die daar misbruik van willen maken, dus zullen we onze vrijheid moeten verdedigen. Heel begrijpelijk en emotioneel, al die bloemen, het zingen van het Franse volkslied, moeten we vooral blijven doen. Maar met een gebroken geweer komen we niet ver. Degenen die lak hebben aan onze maatschappij en onschuldige burgers neermaaien als maÏskolven, die lachen om die bloemen en kaarsen.  

De radicale vleugel van de islam begint meer en meer overeenkomsten te tonen met het nationaal-socialisme in Duitsland onder Adolf Hitler. Ook deze extreme moslims gaan uit van een soort ‘übermensch’. Voor Hitler waren dat de ariërs, de meest ‘zuivere’ Duitsers. In de radicale islam is er een beeld van een voorbeeldmoslim, een mensensoort dat ver boven andere bevolkingsgroepen verheven is. Zowel de nazi’s als de extreme moslims moeten niks hebben van joden, homo’s en andere ‘onreine’ groeperingen. De nazi’s hadden zelfs meer respect voor vrouwen dan de fundamentele moslims dat hebben. Met andere woorden, het gaat ook hier om puur fascisme en niet om ‘een paar idioten’.  En het argument dat islamitische jongeren radicaliseren omdat ze kansarm zijn in onze steden, is ook niet sterk. Ongelovige jongeren, of christelijke jongeren, of boeddhistische jongeren, die geen baan hebben, die hebben blijkbaar niet de drang om terreuraanslagen te gaan plegen en onschuldige mensen te vermoorden. Bovendien is het opvallend dat nogal wat aanslagplegers een verleden hebben van drugs en criminaliteit. Dus zo vroom waren en zijn ze vaak niet. 

Inderdaad, het heeft geen zin om bevolkingsgroepen tegen elkaar op te hitsen. En het is uiteraard niet zo dat elke moslim nu een vermeende terrorist of sympathisant van de terreur is. Al houden de ‘gewone moslims’ zich hier wel erg stil. Enig protest en solidariteit met de rest van de bewoners in Europa zou wel eens een keer gewenst zijn, zo langzamerhand.

Geloof moet een privékwestie zijn en iedereen – althans hier bij ons – mag geloven wat ie wil. Hou dat vooral zo. Maar de basisprincipes van een democratische staat dienen voorop te staan: gelijkheid en vrijheid, respect voor de ander. Dat mag wel wat duidelijker worden gemaakt aan iedereen die hier woont of hier komt. 

Dat op verschillende scholen in Nederland en België afgelopen week door islamitische jongeren geweigerd werd om één minuut stilte te houden voor de slachtoffers van Parijs en zelfs ‘Allah is groot’ riepen, dezelfde kreet die de moordenaars van Parijs en Mali ook slaakten, dat is zeer verontrustend en tegelijk tekenend voor de huidige toestand. We zullen klare wijn moeten schenken. Wie hier wil genieten van de voorzieningen van de vrije westerse samenleving, die zal onze normen en waarden op het gebied van beschaving ook moeten omarmen of op z’n minst respecteren. Anders is het voor hen wellicht beter om af te reizen naar welk land dan ook, waar ze die voorzieningen en vrijheden niet kennen, maar waar de religie dominant is. Daar hoef je niet eens een nieuw kalifaat voor op te richten. Saoedi-Arabië bijvoorbeeld is al een soort kalifaat waar de meest orthodoxe vorm van de islam allesbepalend is. Dus er zijn alternatieven voor degenen die zich in de westerse maatschappij niet prettig voelen.   

Jo Cortenraedt

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.