Geen categorie

Kinderarbeid in Nederland ?

Waar een land groot in kan zijn. Ik denk dat er weinig andere landen zijn met zoveel regeltjes dan Nederland. En dus ook weinig landen met zoveel ‘inspecteurs’ dan Nederland. Want die regeltjes moeten gecontroleerd worden natuurlijk. En dat is een forse werkverschaffing.

In Noord-Korea is iedereen inspecteur van de buurman, zo erg is het bij ons nog niet. Maar dat de inspecties af en toe doorschieten, dat bewijst wel weer de kwestie van de zogeheten ‘kinderarbeid’ die André Rieu zou hebben toegestaan tijdens zijn Vrijthof-concerten in 2015.

Ik was er bij toen een groep jeugdige Roemeense panfluiters enkele nummers mee konden spelen tijdens de succesvolle concerten in Boekarest. Het publiek was enthousiast, de muzikanten ook, iedereen blij. Dus dacht André Rieu spontaan: leuk als ik ze vraag om ook op het Vrijthof te komen spelen.

Zoals altijd worden de gastartiesten dan keurig verzorgd, zodat ze niet alleen mogen optreden, maar ook nog een aantal mooie dagen kunnen beleven in een stad waar de meesten van hen nog niet geweest waren. Ook nu weer iedereen blij.

Maar op dat moment komen de calvinistische trekjes van onze samenleving naar boven. Nee, die muzikanten kwamen niet voor de lol, die werden als het ware ‘uitgebuit’, althans ze moesten dan in de ogen van de betreffende inspecteur van de landelijke arbeidsinspectie ‘kinderarbeid’ verrichten.

Het is natuurlijk uitstekend dat we in Nederland kinderarbeid tegengaan. Geen kinderen zwoegend in steengroeven of in verstikkende naai-ateliers, zoals dat bijvoorbeeld in sommige Aziatische landen nog gebeurt. Maar samen muziek maken, dat is een feest, geen arbeid.

Maar de betreffende inspecteur was niet te vermurwen en dus volgde een hoge boete. Met als gevolg dat André Rieu Productions een stuk voorzichtiger is geworden, totdat dit juridisch helemaal opgehelderd is. Gevolg is onder meer dat de Eijsdense harmonie Sainte Cécile, die elk jaar op het Vrijthof in de vooravond rond half negen, een half uurtje een voorprogramma verzorgt, sinds vorig jaar alleen nog maar muzikanten van 18 jaar en ouder mee mag laten doen. Terwijl die harmonie juist barst van de jeugdleden. Maar om nieuwe boetes te voorkomen, wordt het risico niet genomen. Dat betekent dat uit de kluiten gewassen jonge kerels en meiden van bijvoorbeeld 17 jaar, die het geweldig vinden om op het Vrijthof te spelen, niet meedoen, vanwege die overijverige inspecteur. Terwijl ze op die leeftijd al tot ver na middernacht gezellig gaan stappen.

Nu hoor ik u zeggen, dan kunnen we het Wereld Muziek Concours in Kerkrade en het Oud Limburgs Schuttersfeest ook wel vergeten met dit soort inspecteurs, want zowat elke deelnemende harmonie, fanfare of schutterij heeft – gelukkig – nog heel wat jeugdige leden.

Maar nou komt de clou, daar mag het wel, want dan gaat het om amateurmuziek. Terwijl de concerten van André Rieu gezien worden als commercieel. En met cultuur mag blijkbaar geen geld verdiend worden. Ik proef hier toch een vleugje jaloezie. Heeft André Rieu misschien tevéél succes en moet daar een stokje voor gestoken worden?

Ik denk dat we ons in Nederland en ook daarbuiten moeten inspannen om kinderen die serieus in de penarie zitten, écht te helpen. Bijvoorbeeld de slachtoffers van kinderporno. Maar ook de vele kinderen die – ook in ons eigen land – mishandeld worden. Laat alle inspecteurs daar achteraan gaan, dan doen ze écht wat nuttigs. Op die gebieden ligt nog heel wat werk te wachten.

Maar jonge mensen die vrolijk muziek maken, laat die toch met rust en gun ze dat plezier. En hanteer de regels enkel zoals ze eigenlijk bedoeld waren, namelijk om ernstige misstanden te voorkomen. Een feestelijke muziekavond hoort daar niet onder te vallen.   

 

Jo Cortenraedt

 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Geen categorie

Gerelateerd nieuws