Home > Geen categorie > Kerst én nieuwjaar met philharmonie zuidnederland

Kerst én nieuwjaar met philharmonie zuidnederland

Auteur: Runak Sharaf

De kerstdagen staan weer voor de deur: dé tijd van het jaar om samen met familie en vrienden te toosten op gezelligheid en saamhorigheid. En muziek mag daarbij niet ontbreken. Vaak zijn de kleinste momenten de meest waardevolle kerstcadeaus. Zoals genieten van de glimlach van je kinderen of kleinkinderen, die helemaal in vervoering gebracht zijn door een kerstverhaal. Van het moment dat je zelf in een voorstelling zit en alles om je heen vergeet. Of van het moment dat je uit volle borst lekker mee kan zingen met kerstliedjes. philharmonie zuidnederland heeft in december een aantal onvergetelijke concerten in het verschiet, vol sfeer en ontspanning.

Limburgse kerst
Het orkest van het zuiden trapt de kerst af met het muziektheaterstuk ‘Limburgse Kerst: ze hadden hun schaapjes geteld’, die een diep gelaagde legende laat zien achter het lied ‘de herdertjes lagen bij nachten’. Samen met theatergezelschap Het Laagland, heeft philharmonie zuidnederland een unieke familievoorstelling gemaakt, waarbij theater en muziek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. ,,Doorgaans wordt een muziektheaterstuk op een bestaande compositie gemaakt, maar deze keer zijn componist, schrijver en ik er samen voor gaan zitten”, vertelt Inez Derksen, regisseur van de voorstelling. ,,Daardoor hebben we elkaar goed kunnen aanvullen en is er iets heel bijzonders ontstaan.”

Benny Lindelauf, die tevens de tekstschrijver is, vertelt het verhaal. Philharmonie zuidnederland ondersteunt hem met bijna filmische klassieke muziek, gecomponeerd door Mark Pütz. Woorden en noten spelen met elkaar en stuwen samen het verhaal tot een mooie ontknoping. Derksen: ,,De vertelling bouwt op naar een spannend hoogtepunt, maar we zorgen dat het voor de kinderen bij ‘lekker griezelen’ blijft. Het heeft ook de warmte van veel kinderverhalen, maar met een aanvullende gelaagdheid, die past bij jong en oud. Als iemand voortaan het lied hoort, hopen we dat diegene altijd zal denken aan de legende die wij met kerst hebben verteld.”

Na de pauze vindt zoals elk jaar een ‘sing along’ plaats. ,,De repertoirekeuze hebben we dit jaar erg eenvoudig gemaakt, dus niet meezingen is geen excuus”, vertelt Derksen bevlogen.

Notenkraker
Het orkest pronkt in december ook met Tsjaikovski’s notenkraker: het alom bekende balletstuk met de fonkelende klanken. Aangevuld met het vioolconcert van Mendelssohn, gespeeld door Rising Star Augustin Hadelich. Deze sterviolist vliegt de wereld over en speelt met de gerenommeerdste muziekgezelschappen en op de meest vooraanstaande muziekfestivals ter wereld, zoals de Salzburger Festspiele. Vorig jaar gaf hij maar liefst 113 soloconcerten.

Nieuwjaarsconcert
Net als de Notenkraker, keert het elk jaar weer terug: het Nieuwjaarsconcert. Dit jaar met maar liefst zeven concerten. Deze editie luidt philharmonie zuidnederland het jaar swingend in. Bekend om zijn interpretaties van de muziek van George Gershwin, kan het bijna niet anders dan dat toppianist en dirigent Wayne Marschall diens Rapsody in Blue leidt. Daarnaast speelt het orkest een spectaculair jazzy programma met hoogtepunten uit de Amerikaanse muziek. En dat doet hij niet zonder het Rascher Saxophone Quartet, dat dit jaar 51 jaar (!) bestaat. Wie nieuwe frisse 2020-energie op wil doen swingt met de philharmonie zuidnederland het nieuwe jaar in!

 

Limburgse Kerst: Ze hadden hun schaapjes geteld 6+
21 en 22 december, Sittard en Maastricht

Tsjaikovski’s Notenkraker
19 en 21 december, Heerlen en Amsterdam

Nieuwjaarsconcerten 2020
4 t/m 10 januari, Eindhoven, Den Bosch, Maastricht, Tilburg en Heerlen

Voor meer info, zie www.philharmoniezuidnederland.nl/feestdagen

_____________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu