Home > Geen categorie > Juncker bekend met Limburg

Juncker bekend met Limburg

Dat Jean-Claude Juncker de voorzitter is geworden van de Europese Commissie, hoeft voor Limburg nog niet zo slecht te zijn. Hij kent de streek goed en heeft er ook politieke vrienden, niet in het minst oud-gouverneur Léon Frissen. Bij diens afscheid in het Theater aan het Vrijthof was hij van de partij om te spreken over het ‘Rijnlandse model’. Dat is het economische concept van het Europese vasteland. Dat wil zeggen wel economische groei, maar ook maatschappelijke balans, overleg, en oog voor eventuele sociale misstanden.

Niet vreemd dat de Britse premier David Cameron fel tegen Juncker was. Want hij vertegenwoordigt het ‘Angelsaksische model’. Dat is meer gericht op winstmaximalisatie. Zeg maar een soort superkapitalisme. In de Londense ‘city’ waar de financiële wereld gevestigd is, weten ze er alles van. Bonussen tot aan de hemel, ook na de economische crisis en de bankschandalen gaan ze daar gewoon op de oude voet verder.

Volgens Cameron is Juncker te zeer een vertegenwoordiger van het ‘oude Europa’.  Dat kan zijn, de man heeft vele jaren ervaring. Maar hij heeft wel in al die tijd getoond dat hij Europa op zijn duimpje kent en vooral ook veel verstand heeft van financiën en hoe daar voorzichtig mee om te gaan. Kwaliteiten die op zo’n post goed van pas komen.

Voor Europa en zeker ook voor de Benelux is Juncker de juiste man, die probeert toch zoveel mogelijk een realistisch compromis te zoeken, zonder daarmee besluiteloos te worden.

In het Theater aan het Vrijthof in Maastricht hield Juncker zich tijdens het Europees verkiezingsdebat tamelijk rustig, in vergelijking met de opgewonden Guy Verhofstadt en Martin Schulz.  Maar hij sprak wel de meest wijze woorden. Angela Merkel had dat ook begrepen en zij heeft besloten, jammer voor Cameron.

Een man uit zo’n klein land als Luxemburg, dat betekent ook dat de EG-baas oog heeft voor de regio, niet alleen voor de grootmachten. En ook dat is niet slecht voor Limburg en de grensstreek. In wezen spreekt Juncker onze taal. Honorair consul Fernand Jadoul zal in ieder geval blij met hem zijn.

En dat hij af en toe een glas teveel heeft gedronken, zoals niet alleen de Engelsen met een campagne onder de gordel suggereerden, maar ook de Nederlandse minister van financiën Dijsselbloem, tja, het zou kunnen. Liever wat matigen natuurlijk. Maar het gaat toch vooral om de daden en het denkwerk. En Dijsselbloem was wat al te calvinistisch met zijn wijsvingertje, een trekje dat sommige Nederlandse politici maar lastig kunnen afleren. Maar goed, hij is op zijn knieën gaan zitten en heeft zijn excuses aangeboden. Want Dijsselbloem kan net zo goed rekenen als Juncker, en dan kun je maar beter geen heibel krijgen.

 

Jo Cortenraedt  

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.