Home > Geen categorie > Jo Coenen geridderd tijdens speciale ‘soirée d’ architecture’

Jo Coenen geridderd tijdens speciale ‘soirée d’ architecture’

De Jan van EyckAcademie puilde uit. Over twee zalen waren de architectuurliefhebbers gekomen om tijdens de door architectuurcentrum TOPOS georganiseerde lezing Jo Coenen in het zonnetje te zetten. Aanleiding vormde de 65e verjaardag van de gewezen Rijksbouwmeester die het aangezicht van veel Nederlandse steden de laatste decennia heeft bepaald. De uit Heerlen afkomstige Jo Coenen werd die avond, die in het teken stond van ‘ de nieuwe ontwerp-c.q.bouwopgave’ tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemd. Voorzitter van TOPOS Nico Nelissen sprak de avond vlot, amusant en kundig aan elkaar en stelde de gastsprekers waaronder Huub Smeets en de huidige Rijksbouwmeester Frits van Dongen voor.

Architect Jo Coenen Ko Hh 03 (1)

De avond stond in het teken van een gepaste terugblik op het imposante stedenbouwkundige en architectonische oeuvre van Jo Coenen. Een oeuvre van de menselijke maat,waarin de verwevenheid van kunst en cultuur altijd subtiel in doorklinkt.

Aan het eind van zijn eigen boeiende bijdrage waarin hij zijn leermeesters, markante projecten en dagelijkse beschouwingen de revue liet passeren, kwam burgemeester Onno Hoes van Maastricht met zijn ambtsketen naar voren om Jo Coenen te eren als ‘Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw’ voor zijn ‘ excellente verdiensten voor het vakgebied van de architectuur en stedenbouw’.

Jo Coenen geldt als een beeldbepalende architect van deze tijd en als ‘een van de meest invloedrijke architecten’ van ons land. De Heerlenaar is verantwoordelijk voor het ontwerp van veel bekende en markante gebouwen, waaronder de Vesteda -toren in Eindhoven en het Centre Céramique in Maastricht. Coenen was van 2000 tot 2004 Rijksbouwmeester. Sinds 2009 bekleedt hij de leerstoel Architectuur & Transformatie aan de Universiteit Maastricht.

Vanaf 2014 is Jo Coenen benoemd tot directeur/ curator van IBA- Parkstad Limburg.

Foto’s:  Harry Heuts 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.