Home > Geen categorie > Je huis schimmelvrij, dat doe je zo!

Je huis schimmelvrij, dat doe je zo!

Schimmels heb je in alle soorten en maten. In elk huis, hoe brandschoon ook, zijn er wel sporen van aanwezig, maar doorgaans vormen ze geen probleem. De ene schimmelsoort is schadelijker overigens schadelijker dan de ander. Het schadelijkst is de zwarte schimmel, een beruchte en veelvoorkomende soort die vooral huist in gipsplaten, hout en vochtige ruimtes, waaronder de badkamer en de keuken. Ook een kelder die ooit is ondergelopen is een ideale voedingsbodem voor schimmel.

Zwarte schimmels in huis zijn meestal het gevolg van slechte ventilatie, het ontbreken van afzuiging, vochtproblemen of slechte schoonmaak. De meeste mensen ontdekken zwarte schimmels in de badkamer. Maar er zijn veel meer plekken waar deze schimmelsoort gemakkelijk tot wasdom komt, zoals kitranden en andere voegen, binnen- en buitenmuren, hout, gordijnen en zelf matrassen.

Zwarte schimmel kan mycotoxinen in uw huis brengen. Dit zijn giftige stoffen die je gezondheid kunnen aantasten. Wie langdurig wordt blootgesteld aan mycotoxinen en deze regelmatig inademt kan problemen krijgen met zijn gezondheid.

Hoewel schimmel gevaarlijk kan zijn, is hij in principe niet dodelijk. Een klein rond zwart plekje in de douchecabine is geen reden tot paniek. Maar ontstaan er plotseling grotere plekken, dan is het tijd om maatregelen te nemen, bijvoorbeeld met behulp van een speciale schimmelverwijderaar. Deze is te koop bij de bouwmarkt, maar staat ook in veel supermarkten in het schap. Wees wel voorzichtig en zorg ervoor dat je het spul niet inademt.

Zoals gezegd: zwarte schimmel is niet dodelijk, maar gevaarlijk zeker wel, zeker bij langdurige blootstelling. Het is daarom ook raadzaam om bij hardnekkige schimmelvorming een specialist in te schakelen. Deze kan er door middel van onderzoek achter komen of schimmels in een woning gevaarlijk zijn en in hoeverre ze het binnenmilieu verontreinigd hebben.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.