Home > Geen categorie > ‘Inbrekers naar het dorp’

‘Inbrekers naar het dorp’

 

Het was een verontrustende kop vanochtend in de krant. ‘Inbreker in winter naar dorp’. Zeker als je in een dorp woont, is dat geen vrolijk vooruitzicht. Dus lezen dat stuk. Er blijkt een zogeheten analyse te zijn gemaakt van ruim 50.000 woninginbraken. En jawel, vooral in de dorpen wordt in de winter dus meer ingebroken.

Sybren van der Velden, de landelijk projectleider woninginbraak van de politie, heeft er wel verklaringen voor. ‘De trend van mobiele bendes die door het land trekken’.  Dat wisten we al, die komen vooral uit het Oostblok. Maar de politie blijkt nog een reden te hebben gevonden: ‘De laatste vijf jaar houden we de inbrekers in de grote steden extra goed in de gaten’.  De politie vraagt bewoners tenslotte om alert te zijn. Buurt-whatsappgroepen, dat schijnt bijvoorbeeld te helpen.

Nu twijfel ik er geen moment aan dat het voor een belangrijk deel komt door de  inderdaad rondtrekkende Europese bendes., Ik ga niet roepen ‘alle grenzen dicht’, maar het is wel zo dat door de politiek niets is gedaan tegen dit toch grote nadeel van het Europa zonder grenzen. De boeven lachen zich suf, ze hoeven niets meer te bedenken om ongezien langs de douane te komen, want die is er gewoonweg niet.

Onlangs nog werd gemeld dat de politie nu ging kijken of in Nederland de informatie over die bendes onderling kon worden uitgewisseld. Nu pas? Het blijkt dat als al een keer een stelende Roemeen of Albanees werd opgepakt wegens inbraak, en die kwam er dan doorgaans met een korte celstraf van af, dan werd niet gekeken of die misschien elders in het land ook al eens tegen de lamp was gelopen.

Het vangen van boeven, het lijkt al lang geen topprioriteit meer van de politie.  Maar een andere oorzaak van de onveiligheid in de dorpen ligt volgens mij toch echt aan de politie, althans aan de politiek die over de politiediensten gaat. Na allerlei centralisatiemaatregelen is de politie nagenoeg verdwenen uit de dorpen. Op het platteland werden de politiebureaus gesloten, dat was dan om redenen van ‘efficiency’.  Vanuit de grotere bureaus in de steden zouden de dorpen echter wel degelijk ‘in de gaten worden gehouden’.  Maar iedereen met een beetje boerenverstand kon zien aankomen dat de politiepatrouilles daardoor gezellig rondjes zouden gaan draaien in de stad, niet meer daarbuiten. De meeste agenten kennen, ondanks GPS, de wegen in de dorpen niet eens meer, laat staan de mensen die er wonen.

Meerdere malen is al bericht dat de politie zich uit de dorpen heeft teruggetrokken en voortaan alleen nog in de grote steden werkzaam is. En dan komt de politie nu met tips hoe je als dorpeling moet opletten tegen het groeiend aantal inbraken.

Volgens mij is het een taak van de overheid om te zorgen voor veiligheid in het land. En dat land bestaat zowel uit steden als uit dorpen. De dorpsbewoners betalen via de belasting ook mee aan de politie. Dus mag er dan ook een beetje service verleend worden? Zo niet, dan wordt het tijd dat we de schutterijen in de dorpen gaan herbewapenen. Iemand moet ons toch beschermen?

 

Jo Cortenraedt  

 

 

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu