Hoe maak je zelf sterke video’s?
Jouw website bestaat al uit talrijke leuke teksten en interessante foto’s, maar durf je het aan om ook een zelfgemaakt filmpje te posten? Je bereikt er veel meer mensen mee en de kans dat je er nieuwe klanten uit haalt is zo’n 3 x groter dan met geschreven blogs. Met video’s geef je je content dan ook een veel persoonlijkere touch. We werken tenslotte veel liever samen met mensen, dan met bedrijven en logo’s. Met deze tips kan je snel zelf aan de slag!
Enkele must-haves
Een smartphone
Zoals je zelf ook opmerkt, kan iedereen tegenwoordig een kort filmpje maken. Je hebt hiervoor geen dure videocamera nodig, je smartphone voldoet. Hoe hoger de megapixels hoe beter, maar vanaf 8MP zit je wel goed voor degelijk videomateriaal. Als je graag een bedrijfsfilm zou laten maken, bv een online rondleiding, dan is professioneel materiaal echter noodzakelijk.
Een stabilisator
Het is veel aangenamer om naar een video te kijken zonder schokkerig beeld. Om je smartphone recht te houden, kan je dan ook best gebruik maken van een accessoire. Een flexibele tripod is een klein statief, maar kan een grote hulp zijn. Wil je graag iemand of jezelf in beweging filmen, dan kies je een gimbal, dit lijkt een beetje op een selfiestick, maar heeft een ingebouwde waterpas. Zo kan je mooi recht blijven filmen en voorkom je schokken in je video.
Hier kan je de beste gimbals voor smartphones terugvinden.
Een microfoon
Microfoons van smartphones kunnen ruis veroorzaken wanneer er een afstand is tussen de spreker en de smartphone. Deze ruis wordt vooral veroorzaakt door wind. Tevens is de sterkte van de smartphonemicrofoon vaak ontoereikend. Investeer in een kleine microfoon om een goede geluidskwaliteit te krijgen. Eventueel kan je ook bluetooth oortjes gebruiken met ingebouwde microfoon, zoals Emiel Jans demonstreert in zijn vlogs.
Hier kan je de beste microfoons terugvinden.
Op je smartphone kan je met de juiste apps meteen je video’s monteren. Mooie overgangen, muziekje eronder, inkorten waar nodig… Deze apps zijn de moeite om eens te bekijken:
- Powerdirector (Android)
- Adobe Premiere Rush (iPhone & Android)
- Splice (iPhone)
- Lumafusion (iPhone)
- Inshot (iPhone)
- iMovie (iPhone)
Let op: de meeste applicaties zijn gratis, maar voor extra opties betaal je een kleine prijs. Zeker de moeite waard om tot een professioneel resultaat te komen!
Deze items hoeven niet duur te zijn en geven al snel een professionele touch aan jouw video.
Met deze hulpmiddelen kan je snel video’s maken en breng je je boodschap op een dynamische, persoonlijke manier over, wat een leuke afwisseling geeft op je website. Daarnaast zijn ze ook gemakkelijk te delen via je sociale media.
Tips om zelf aan de slag te gaan
Schrijf een kort script, met daarin het antwoord op volgende vragen:
- Wie/wat komt op welke manier in beeld?
- Welk verhaal wil je vertellen?
- Welke achtergrond gebruik je?
Zo kan je doelgericht filmen en weet je precies welk videomateriaal je nodig hebt.
Liever spontaan? Tijdens een receptie, bedrijfsborrel of dergelijke momenten, kunnen spontaan gemaakte filmpjes een mooie sfeervideo tot gevolg hebben. Zo hebben wij met behulp van alle bovenstaande tips en tools een video gemaakt van de lancering van de Smart-Site van Asperges uit Kinrooi.
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=LM2LlM2ba5A
Twee voorwaarden om te beginnen met filmen: een opgeladen batterij en je smartphone in vliegtuigmodus zetten. Je camera verbruikt al snel heel wat vermogen en het zou jammer zijn als je smartphone uitvalt midden in een opname. Daarnaast kan een inkomend telefoontje ervoor zorgen dat je opnieuw moet beginnen.
Net als bij het maken van foto’s raden we aan om je smartphone horizontaal te houden, zo komt het beeld mooier tot uiting voor de kijker. Bij het bekijken van een verticaal filmpje op je smartphone, zie je immers zwarte balken aan weerszijden van de video.
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=CBgZnFcgZlc
Breng je onderwerp volledig in beeld: bijvoorbeeld het gezicht van de spreker, een medium close-up is hiervoor geschikt.
Zorg voor een mooie achtergrond: je logo, je bedrijfsgebouw, een mooie zaal, ruimte of kantoor. Besteed hierbij aandacht aan voldoende licht. In openlucht filmen is daarom aan te raden, of een ruimte met veel natuurlijk licht.
Geluid moet dan weer beperkt worden tot een minimum, storend achtergrondgeluid welteverstaan. Dit moet ontweken worden wanneer er een spreker aan het woord is, bij andere beelden kan je eventuele audio vervangen door achtergrondmuziek.
Laat een video niet te lang duren. In 2 minuten kan je al ontzettend veel laten zien of laten vertellen. Ingekorte fragmenten zijn ook in staat om het volledige verhaal over te brengen.
Je publiek bekijkt je pagina ook al eens op openbare plaatsen, zoals op de trein of bus, tijdens de werkpauze, … en helaas heeft niet iedereen oortjes bij. Overweeg daarom of het nuttig is om je filmpje ook voor deze momenten geschikt te maken, bijvoorbeeld door ondertiteling te voorzien.
Bij het monteren kan je, wanneer er niet gesproken wordt, achtergrondmuziek laten afspelen. De genoemde applicaties bieden rechtenvrije muziek aan, hier kan je vaak wel iets passends tussen vinden. Op Facebook en YouTube kan je sowieso geen video’s plaatsen met muziek, waarvan de rechten niet in jouw bezit zijn. Deze video’s worden binnen de kortste keren verwijderd van deze sociale media.
Tot slot: wat wil je bereiken met je video? Wil je bestaande klanten op de hoogte houden? Of nieuwe klanten aantrekken? Wil je meer volgers? Zorg voor een passende afsluiter met een duidelijke call to action, zodat de kijker weet wat hem of haar te doen staat op het einde van de video.
Bekijk je gemonteerd filmpje alvorens je het online plaatst en laat het ook aan anderen zien, zo ben je zeker dat je een vlotte en duidelijke video aan je publiek toont.
Enkele onderwerpen om je op gang te helpen
- Een medewerker vertelt over zijn passie binnen het bedrijf
- een kijkje achter de schermen: toon hoe jouw product of dienst stap voor stap tot ontwikkeling komt
- zet een vacature in de kijker
- laat jouw klanten vertellen over hun ervaringen
- leer je klanten iets bij of vertel hen iets nieuws
- maak een video van jouw jaarverslag
Op YouTube kan je talrijke voorbeelden terugvinden.
Nu is het aan jou!
…. and ….. action!
__________________________________
Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <