Home > Geen categorie > Het mondkapje van Jaap

Het mondkapje van Jaap

Vanuit de hele wereld komen kwamen de wensen voor beterschap binnen bij Donald Trump. Alle regeringsleiders, zeker de Europese, wensten hem van harte beterschap. Opponent Joe Biden deed hetzelfde. Zo hoort dat natuurlijk ook, je wenst je ergste vijand qua gezondheid alle goeds.

Maar ik vermoed dat in dit geval menige politicus toch een binnenpretje heeft. Want juist degene met de grootste mond die al een half jaar de grootste onzin over corona verspreid, is tegen de lamp gelopen.

Ik heb nog nergens gelezen of gehoord dat hij in het ziekenhuis begonnen is met een injectiekuur met bleekmiddel, het door hem zo hartstochtelijk aangeprezen wondermiddel. Net als met vaccins moet je dat in de praktijk testen, hij heeft nu een kans voor open doel.

Vrouwlief Melania heeft het ook te pakken. Dus er is close contact geweest. De rest laat ik aan ieders verbeelding over. De passie druipt er sowieso al jaren van af.

Trump heeft altijd lacherig gedaan over mondkapjes. Dat was iets voor watjes. Wat dat betreft kan Jaap van Dissel, de baas van het Nederlandse gezondheidsinstituut RIVM zich wel met hem meten. Die doet doorgaans geen extreme uitspraken zoals de bewoner van het Witte Huis dat doet. Maar hij is wel heel hardnekkig als het gaat om het ontkennen van het belang van mondkapjes of mondmaskers, zo u wilt. Al meer dan een half jaar vaart de Nederlandse regering op zijn advies dat die mondkapjes niet helpen. Hij baseert zich op internationale wetenschappelijke onderzoeken. Dan is het des te merkwaardiger dat inmiddels de hele wereld op bepaalde locaties mondkapjes draagt. Blijkbaar hebben ze daar andere onderzoeken gelezen.

Nederland heeft een traditie hoog te houden als het gaat om tegendraads zijn. Wij weten het doorgaans beter dan de rest van de aardbol en geven als zodanig ook graag het voorbeeld. Dat pakt niet altijd even gunstig uit. Zo zitten we opgescheept met de positie van het grootste doorvoerland voor drugs in heel Europa en tiert de prostitutie hier weliger dan waar ook.

‘In ons grensgebied moet ik altijd switchen. Dus bij de bakker of in de supermarkt in België zet ik logischerwijs mijn ‘masker’ op. In Nederland nog niet, maar ik heb het wel in de aanslag’. 

Maar enfin, het mondkapje dus. Van Dissel ziet het niet zitten, is ook onprettig dragen met zo’n baard. Na een half jaar begint de regering echter aan een draai om die dingen dan toch maar te gebruiken. Heel voorzichtig op z’n Hollands, op ‘dringend advies’. Dan weet nog niemand wat. Van Dissel blijft nog altijd verklaren dat het niet helpt, zelfs ook nadat de Amerikaanse vooraanstaande expert Anthony Fauci hem beleefd gevraagd heeft om de realiteit in te zien. Dapper is het wel, alleen tegen de rest van de wereld.

Toch volg ik Jaap persoonlijk niet. Al een hele tijd niet. In ons grensgebied moet ik altijd switchen. Dus bij de bakker of in de supermarkt in België zet ik logischerwijs mijn ‘masker’ op. In Nederland nog niet, maar ik heb het wel in de aanslag, want langzaam begint het te verschuiven.

Wetenschappelijk is er geen 100 procent bewijs, vindt Jaap. Nee, dat zou kunnen. Maar er is ook geen 100 procent bewijs dat een paracetamol helpt bij hoofdpijn. Toch heb ik er af en toe wel baat bij, tenzij het echt een Château Migraine was.

De Belgische aanpak is in deze pragmatischer. Meer mondmaskers. Bij menige dame ziet het er nog charmant uit ook, althans voor de eerste aanblik. En ook de nieuwe Belgische regeringsleden dragen allemaal mondmaskers. In de vergaderingen zelf niet, maar wel in de wandelgangen en ontmoetingen met de pers. In die regering De Croo zitten trouwens evenveel vrouwen als mannen. Dat klinkt mooi. Hoewel eentje er tussenin hangt. Petra de Sutter (Groen) was ooit man, maar nu vrouw. Ook nog hoogleraar gynaecologie. Ze is al een hele tijd vrouw. Qua kapsel is dat alvast gelukt. Het postuur komt een beetje neutraal over. En haar stem klinkt nog als een bariton. Maar met een mondmasker op zal die klank ook wel wat filteren en neutraliseren. Alwéér een voordeel.

Jo Cortenraedt

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.