Home > Geen categorie > Het licht van de sterren stelen

Het licht van de sterren stelen

Auteur: Linda Eversteijn

Maker: Mathieu Lustrerie (FR)
Titel: Orbite
Jaar: 2007
Locatie: Mestrom Chandeliers
Prijs: 41.000 euro

Hij zweeft in de sprookjesachtige galerie van Mestrom Chandeliers en bestaat uit brons en bergkristal. Zijn naam doet hij eer aan: de kroonluchter Orbite herinnert aan een hemellichaam met daaromheen een baan, de ronde beweging die om het hemelobject wordt uitgevoerd.

De opmerkelijke en excentrieke kroonluchter wordt voor het eerst in Maastricht geëxposeerd.  Hij is ontworpen door Régis Mathieu, een zeer gedreven jonge ondernemer. Zijn liefde voor kroonluchters ontstond toen hij de bronsgieterij van zijn overleden vader in Marseille voortzette. Het huidige bedrijf Mathieu Lustrerie in Gargas (Vaucluse) is gespecialiseerd in het vervaardigen van kroonluchters variërend in stijl van klassiek tot hypermodern.

Régis bouwde na zijn afstuderen een grote verzameling op van kroonluchtermonturen met als doel de technische constructie ervan te bestuderen. Zijn verzameling werd zo uitgebreid dat hij besloot een museum op te richten dat in 2011 de deuren opende. De permanente expositie van antieke en hedendaagse kroonluchters is vrij toegankelijk voor publiek.

 

Orbite maakt deel uit van een serie lusters met een interstellair thema. Saturne, Orbite, Astrobla en Crossing Light vertellen het verhaal van de bergkristallen planeten die het licht stalen van de sterren om op deze wijze de slapeloze nachten van de mensen oneindig te verlichten.

Het bergkristal dat is verwerkt in de kroonluchters van Mathieu Lustrerie wordt gedolven in India en bewerkt in twee ateliers aldaar. De kroonluchter Saturne is gemaakt van zwart bergkristal, dat zelden voorkomt. Deze luster draagt een prijskaartje van 33.000 euro.

Wilt u de buitengewone kroonluchters van Régis Mathieu met eigen ogen zien? Dat kan t/m 27 maart in Mestrom Chandeliers & Gallery, Platielstraat 1 Maastricht. Dit weekend (18-19-20 maart) vindt in het kader van During TEFAF tevens de speciale tentoonstelling: Exquisite Objects van Don Verboven plaats.

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu