Home > Geen categorie > Gouden Film voor Oorlogsgeheimen

Gouden Film voor Oorlogsgeheimen

Regisseur Dennis Bots en de twee jonge hoofdrolspelers Joes Brauers en Maas Bronkhuyzen ontvingen gisteren een Gouden Film voor OORLOGSGEHEIMEN in bioscoop Het Ketelhuis. De film heeft sinds de bioscooprelease op donderdag 3 juli meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken. De Gouden Film wordt uitgereikt namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds.

Gouden Film Oorlogsgeheimen

OORLOGSGEHEIMEN gaat over de twaalfjarige vrienden Tuur en Lambert. De jongens uit hetzelfde idyllische Zuid-Limburgse dorp zijn al van jongs af aan onafscheidelijke vrienden. Die vriendschap komt echter onder druk te staan als de oorlog dichtbij komt. Tuurs ouders gaan in het verzet en die van Lambert worden lid van de NSB. Dan komt ook nog Maartje, een meisje uit het westen, tijdelijk in het dorp wonen. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Die keus drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje in groot gevaar. Tuur dreigt niet alleen z’n vriendschap met Lambert , maar ook z’n hele gezin te verliezen. Hij zal er alles aan moeten doen om beiden te redden. 

De hoofdrollen in de film worden gespeeld door Maas Bronkhuyzen (DE GROETEN VAN MIKE), Pippa Allen (PATATJE OORLOG) en Joes Brauers (musical KRUIMELTJE). Naast de kinderen schitteren Loek Peters, Eva Duijvestein, Stefan de Walle, Nils Verkooijen en Annemarie Prins. Het scenario is geschreven door Karen van Holst Pellekaan (ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET) en de film is geregisseerd door Dennis Bots (ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET). OORLOGSGEHEIMEN is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Jacques Vriens.

De film is geproduceerd door Rinkel Film (LUCIA DE B., ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET, VAN GOD LOS) en Bijker Film & TV (ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET, TIEN TORENS DIEP) in coproductie met Tarantula (Luxemburg) en Living Stone (België) en in samenwerking met de KRO. De film wordt onder meer gefinancierd door het Nederlands Filmfonds, het CoBO Fonds, het Luxemburgse Filmfonds en de Belgische Taks Shelter.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken. Bij de Gouden Film wordt tevens door Netwerk Scenarioschrijvers de Gouden Pen uitgereikt aan de scenarioschrijfster van de film, Karen van Holst Pellekaan.

Met het behalen van de status van Gouden Film maakt OORLOGSGEHEIMEN kans op het Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs 2014. Films die voor deze prijs in aanmerking komen, zijn de films die de status van Gouden Film (100.000 betaalde bioscoopbezoeken) hebben behaald in de periode van 1 september 2013 tot 1 september 2014.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van woensdag 24 september tot en met vrijdag 3 oktober in Utrecht. Bekijk het allerlaatste (Nederlandse) filmnieuws en het festivalnieuws op filmfestival.nl

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.