Home > Geen categorie > Germanwings en de media

Germanwings en de media

Uiteraard was de ramp met de Airbus van German Wings het gesprek van de week. Iedereen had het erover. Het zag er in het begin nog niet naar uit dat zo snel duidelijk zou worden wat de oorzaak was. Geen mens ook die aan een dergelijk scenario zou denken.

Wat als de voice-recorder nooit gevonden was of ondeugdelijk om af te luisteren? Dan waren we er waarschijnlijk nooit achter gekomen.

In de eerste plaats is er natuurlijk de verbijstering die je hebt als je je voorstelt hoe het gegaan is en wat die passagiers op het laatst hebben doorstaan. Pure horror. En bijkomend let ik uiteraard ook op de mediaberichtgeving. En dan stellen we weer vast dat er geen wereldwijde regels zijn voor de journalistiek in het geval van een ramp. Hoeft ook niet, er zijn al zoveel regels op alle mogelijke terreinen.

Ik vond het zelf heel goed dat die procureur uit Marseille zonder omwegen bekendmaakte wat er op de voice-recorder te horen was, waardoor de hele wereld in kennis werd gesteld van de oorzaak. Een co-piloot die zich bewust zelf had opgesloten en het toestel richting bergtoppen stuurde.

Dat werd de Fransze justitie-beambte  niet door iedereen in dank afgenomen. Zo wond de voorzitter van de Vereninging van Nederlandse verkeersvliegers, Steven Verhagen, zich nogal op over het feit dat er nu al mededelingen waren gedaan. Volgens hem had dat pas moeten gebeuren als het hele onderzoek was afgerond. Dan waren we waarschijnlijk weken, zo niet maanden verder.

Nu bemoeit die Verhagen zich met veel zaken. Bij elk probleem bij een Nederlandse luchtvaartmaatschappij roert hij de trom en geeft hij aan hoe het betreffende bedrijf moet opereren, ook als dat ver buiten zijn eigen vak omgaat. Hij was overigens niet de enige piloot die hierover mekkerde. Ook collega’s uit onder meer Duitsland waren dezelfde mening toegedaan.

Naar mijn idee een verkeerde gedachte. Nu denken piloten toch al gauw dat ze ver boven het aardse bestaan uit torenen, en fysiek gezien is dat vaak ook het geval, ze zoeven doorgaans op een kilometer of tien over ons heen.

In dit geval vind ik het veel belangrijker dat het grote publiek, de hele wereld geïnformeerd wordt, en liefst zo snel mogelijk. Want door deze uitkomst wisten we met z’n allen ook dat het bijvoorbeeld niet ging om een terreuraanslag en er was ook geen motorstoring. Een dergelijke tragedie raakt iedereen, niet alleen de mensen die werkzaam zijn in de luchtvaart. Piloten beseffen dat kennelijk te weinig.

Dan heb je nog de wijze van nieuwsgaring. Naar verluidt hebben vertegenwoordigers van de sensatiepers geld betaald aan kinderen uit de plaatsen waar de slachtoffers vandaan kwamen, om aan meer informatie te komen. Dat is pijnlijk en heeft niets met journalistieke waarden te maken. Paparazzi, ik heb er altijd een hekel aan gehad. Je kunt ook doorslaan naar de andere kant. De Duitse televisiezender ZDF praat nog altijd over Andreas L, terwijl de hele wereld al lang weet dat de co-piloot Andreas Lubitz heette. Op zo’n moment en bij een dergelijke ramp kun je volgens mij een dergelijk principe niet meer volhouden.

Je moet mensen serieus nemen, de gemiddelde aardebewoner is niet gestoord. Dus geef hem of haar dan ook de juiste relevante informatie. Sensatiezucht enerzijds of stilzwijgen anderzijds zijn beide een verkeerde inschatting van de maatschappelijke impact van een dergelijke tragedie.

 

Jo Cortenraedt   

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.