Home > Geen categorie > Favourites 22/09

Favourites 22/09

Het Surinaamse Atelier Doré vangt emoties en verhalen in zilver en halfedelsteen

Atelier Doré, een ambachtelijke edelsmederij, is gevestigd in het historische hart van Paramaribo, te midden van de mooiste koloniale woonhuizen van de stad. Oud gereedschap en originele stalen draaibanken verfraaien het interieur en verraden een grote liefde voor traditie en vakmanschap. Maar er is meer. Hier worden exclusieve, eigentijdse sieraden gemaakt die visioenen oproepen van een andere wereld.

Doré 1

Hoe het zo is gekomen…
In 1955 begon Doremus Hendrik Uiterloo – beter bekend als Doré – een goud- en zilversmidse. Hij noemde zijn bedrijf Doré & Co en verwierf in eigen land en ver daarbuiten een grote reputatie. Wat zeker aan zijn faam heeft bijgedragen was de erkenning van het Surinaamse ministerie van buitenlandse zaken. In opdracht hiervan ontwierp en vervaardigde hij een reeks van ceremoniële geschenken, bestemd voor mensen als president Eisenhower, de Engelse Koningin-moeder en de Nederlandse Prins Bernhard. Doré’s zoon Henk volgde aanvankelijk een opleiding tot ingenieur. Hij trouwde met Judith die in het onderwijs zat. Toch hebben beiden op enig moment voor de edelsmederij gekozen. Toen Doré ziek werd, nam Judith afscheid van de school waar ze werkte. Haar overstap naar de smederij was een gelukkige zet. In 1996, nog voor het overlijden van Doré, namen Henk en Judith de edelsmederij over. Zij veranderden de naam in Atelier Doré en introduceerden een gedurfde sieradenlijn onder de naam Doré.

Doré 2

Imperfectie is perfectie
Atelier Doré is bepaald niet zomaar een juwelierszaak. Goed beschouwd is het een kunstenaarswerkplaats. Henk en Judith zijn kunstenaars en zilver is het materiaal waarin zij hun creativiteit het beste kwijt kunnen. Gezamenlijk hebben zij een eigen stijl ontwikkeld die hen in staat stelt verhalen en emoties om te zetten in colliers, armbanden, handtasjes, bustiers en dergelijke. In hun eigentijdse, veelal zilveren ontwerpen met kleurrijke accenten van halfedelsteen, 100% handgemaakt, weerspiegelt zich de omgeving die hun zo dierbaar is, de tropische natuur van Suriname. Wat hun regelmatig opvalt in deze natuur en wat zij dan ook nastreven in hun werk is een allesomvattende eenvoud. De stijl van Henk en Judith Uiterloo is simpel, ruw en onaf maar tegelijkertijd ook heel elegant. Solderingen worden nauwelijks weggewerkt. Schuren en polijsten gebeurt vaak met mate. Hun leus is: imperfectie is perfectie. 

Internationale doorbraak
“Atelier Doré”, zegt Judith Uiterloo, “is een concept dat groter is dan sieraden alleen”. En hiermee heeft ze niets teveel gezegd. In 2004 verscheen de Doré-sieradenlijn voor het eerst op de catwalk, tijdens de Caribbean Fashion Week. In 2012 participeerde het Atelier in de Caribbean Collection tijdens de London Fashion Week. Met opzet laten Henk en Judith Uiterloo zich bij buitenlandse presentaties zoveel mogelijk door Surinaamse modellen, visagisten en kledingontwerpers vergezellen. Waar Suriname voor henzelf een bron van inspiratie is, hopen zij van hun kant de Surinaamse modewereld een stimulans te geven. Internationaal is hun doorbraak zo langzamerhand een feit. In 2009, in Jamaica, kreeg het Atelier de Caribbean Master Designers Award. In 2010, in Barbados, volgde de Award of Excellence. En in 2014 werd hun in Geneve de prestigieuze Century International Gold Quality ERA Award toegekend, een onderscheiding die in voorgaande jaren vaak aan grote concerns als oliemaatschappijen, elektriciteitsbedrijven en vliegtuigmaatschappijen te beurt viel. Al met al houdt dit in dat de kwaliteit van Atelier Doré ook op internationaal niveau is bewezen en erkend.

Doré 3

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.