Home > Geen categorie > FASHIONCLASH Festival 2015

FASHIONCLASH Festival 2015

De zevende editie van het internationaal en interdisciplinair kunstfestival met mode als uitgangspunt, FASHIONCLASH Festival 2015, gaat plaatsvinden in Maastricht van 11 tot en met 14 juni.

 

Het programma gedurende deze vier dagen bestaat onder andere uit modeshows, exposities, designer market, theater en dans performances, lezingen, workshops en fashion film. Daarnaast biedt het spraakmakende festival podium aan meer dan 150 veelbelovende talenten uit binnen- en buitenland. Een unieke gelegenheid om talent te ontdekken en om geïnspireerd te raken door de kunst van mode. 

Uit een overweldigende stapel van aanmeldingen van talenten uit meer dan 50 landen is een selectie gemaakt.  Hier vindt u het volledige overzicht van de deelnemers. 

MAFAD academie studenten, Ebby Port, Joelle Boers, Dusty Thomas & Minou Lejeune, Linda Friesen, Tom Van der Borght, Nina Willems, Loes van Nijnatten, Juliette Heijnen, Danielle Vroemen, Anne Büscher, Vera Gulikers, Marlou Breuls, STRIKKS, Luca Szymkowiak, Lotte Milder en Lisa Schamle zijn de talenten die uit Limburg en de Euregio komen. 

GENDER editie

Het overkoepelend thema tijdens het FCF Festival 2015 is GENDER. Dit thema geeft de campagne een duidelijke richting en dient als bindingsmiddel voor het hele festival. Het is voornamelijk zichtbaar in zowel de verschillende expositie ruimtes, verspreid door heel het stadscentrum van Maastricht, als de expositie op de hoofdlocatie.

FASHIONCLASH nodigt u graag uit om de diversiteit van de mensheid te vieren. Zij zien kleding als extensie van het eigen ik, de persoonlijke identiteit. Een eigenheid is per slot van rekening het recht van ieder mens. Mode biedt in dit opzicht een ongekende vrijheid. Daarom probeert FASHIONCLASH u uit te dagen om na te denken over een wereld waarin de grenzen ten aanzien van vastgeroeste genderrollen en identiteiten ophouden te bestaan. Is dit een mogelijke werkelijkheid of een blindmakende illusie?

Het programma op de hoofdlocatie

De verschillende modeshows, die te zien zijn op de hoofdlocatie, zijn bedoeld om jonge ontwerpers een platform te bieden om hun sublieme collecties te tonen aan een divers publiek. Zo kunt u de collecties bewonderen van Jivika Biervliet, Blank Etiquette, Rafael Kouto, Wilfried Lantoine, BAJER OLA-BOLA, Simeon Morris en vele meer niet te missen shows.

Naast de door FASHIONCLASH geselecteerde collecties zal ook het ingenieus werk van de afstuderende studenten, die de modeopleiding aan het MAFAD (Maastricht Academy of Fine Arts and Design) afronden, te bewonderen zijn op de catwalk. Diezelfde catwalk fungeert tevens als een podium voor zowel performances als de uitreiking van de awards, die zal plaatsvinden op de laatste festivaldag.

Het catwalkprogramma wordt aangevuld door de GENDER-expositie. De voormalige decorfabriek ‘Mosa’ zal hiervoor tijdelijk worden omgebouwd tot een innovatief museum waarin de geselecteerden de visies van de deelnemende kunstenaars laten zien zoals het werk van Gabriel Ann Maher, Stefanie Barz en Camiel Fortgens.

Projecten

Het project VERWEVEN 2015 is vormgegeven door Nina Willems. Dit belooft weer een van de hoogtepunten van de expositie te worden. De expositieruimte dient ook als locatie voor het iconische Clash Project, een van de kern projecten. Dit project benadrukt de uiteenlopende verbindingen tussen verschillende kunstdisciplines en visies. Hierdoor belichaamt het de interdisciplinaire denkwijze die FASHIONCLASH wil verspreiden.

 Jaarlijks worden tien kunstenaars uitgenodigd. Hun werken lijken op het eerste gezicht niets te maken te hebben met mode. Aan hen wordt gevraagd om het thema toe te lichten in het kader van hun discipline in relatie tot mode. Dit zet aan tot een ‘clash’ van disciplines en praktische vormgeving waardoor een nieuwe hybride vorm van ontwerp ontstaat. Kijk voor meer informatie of een overzicht van de deelnemende kunstenaars hier.  

De ‘Designer’ Market maakt het festivalprogramma op de hoofdlocatie compleet. Dertig ontwerpers krijgen hier de kans om hun kledingcollecties of andere ontwerpen te verkopen aan het bezoekende publiek. Dit is een uitgelezen kans om unieke kleding, sieraden en accessoires te bemachtigen.

Hoofdlocatie: SAMdecorfabriek van 12 tot en met 14 juni

FASHIONCLASH Side Program

Het FASHIONCLASH Side Program is een programma dat op verschillende locaties in de binnenstad van Maastricht te vinden is. Aangezien de modeshows plaatsvinden in de late namiddag, zijn deze uiteenlopende events en exposities de ideale kennismaking met Maastricht modestad. Het festival programma biedt voor ieder wat wils en brengt zo het brede publiek in aanraking met de kunst van mode. Zo zal de Bijenkorf de fascinerende showpieces expositie tentoonstellen. Aangeleverd door het Modemuseum Hasselt, exposeert het Bonnefantenmuseumeen reeks silhouetten die de evolutie ten aanzien van de genderproblematiek in beeld brengen. De Meet the Maker expositie in Bureau Europa geeft de bezoekers de kans om de kunstenaars persoonlijk te ontmoeten. Centre Ceramique zal u verleiden om te reflecteren over de relatie tussen mode en gender tijdens Fashion Talk. Daarnaast is deze locatie ook de plek voor het talentontwikkelingsproject Meet the Industry, waar de aanstormende talenten, die deelnemen aan het FCF Festival, de mogelijkheid hebben om te netwerken met professionals die al in de modesector werkzaam zijn.

Bij het Museum aan het Vrijthof is er een mini expositie van het MIJNshop/MIJNcollectie project dat ontwikkeld is in het kader van de ‘Jaar van de Mijnen’ in Heerlen. Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met SCHUNCK* en 100% Heerlen. Daarbij zijn er ook installaties van LisaSchamlé, Gerda Postma en Malou Beemer. Fashion Film Night Out vindt plaats in de Lumiere cinema op 11 juni en is een vertoning van korte modefilms.

Wanneer dit alles uw zintuigen nog niet geprikkeld heeft, zijn er nog verschillende exposities te bezichtigen in inventieve concept stores zoals PL-Line, Stijl Maastricht, Festen, Noir, Mayfair, Conflict en Le Marias Deux & Koffie.

FASHIONCLASH Side Program: diverse locaties in Maastricht van 11 tot en met 14 juni 

Het festival is voor iedereen en grotendeels gratis toegankelijk, op het catwalkprogramma na. De kaartverkoop start begin mei. Kijk voor meer informatie op www.fashionclash.nl en houdt komende editie van Chapeau magazine in de gaten voor nog meer over FASHIONCLASH Festival 2015!

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu