Home > Geen categorie > Ezgi Uslu: We’ll get thru this (together)

Ezgi Uslu: We’ll get thru this (together)

Als communication & multimedia designer ben ik vaak op pad voor fotoshoots en afspraken met klanten voor mijn eigen onderneming Ezgi Uslu Photography & Productions en ook voor Chapeau natuurlijk. Mijn kantoor is dagelijks een andere omgeving, uiteenlopend van huisoffice, treinstation, shoot locaties of kantoor, elke dag maak ik iets nieuws mee. Nu de grenzen gesloten zijn in België en we in lock down zitten, is dit dus niet meer mogelijk. Mijn veelzijdige office is nu slechts een office die ik tevens mijn thuis kan noemen.

Als je mij een paar weken geleden had verteld dat we allemaal in lock down zouden komen te zitten, had ik je niet geloofd. Nu we inmiddels al twee weken in quarantaine zitten wil ik jullie meenemen in mijn ervaringen als zzp’er. Momenteel gaan er meerdere dingen door mijn hoofd. Hoe ga ik dit doen? Fotoshoots zijn niet meer mogelijk, we moeten het aanpakken met de content die we tot nu toe hebben gemaakt en vanuit daar verder werken. Hoe ga ik toch ervoor zorgen dat mijn klanten wel de service krijgen die ze nu het hardst nodig hebben? Niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk.

Het klinkt mooi, ‘thuiswerken’. Als zzp’er heb ik ook zeker dagen ertussen zitten dat ik vanuit thuis moet of kan werken. Dit vergt de nodige discipline en structuur. Je kan niet zomaar opstaan en eitjes bakken of pauze nemen wanneer je maar wilt. Nee, de discipline die je hebt op shoot-locaties, behoor je ook thuis te hebben. Daarom houd ik me ook op thuiswerkdagen aan mijn ritme en zorg ik dat ik net zoals op werkdagen buitens huis, voldoe aan bepaalde vaste gewoontes. Ik probeer mezelf representatief op te stellen, ook al ben ik gewoonweg thuis. Tuurlijk zitten er dagen tussen dat ik liever in mijn huispak in bed achter de laptop kruip, maar we weten allemaal dat je jezelf dan minder productief opstelt.

Mijn dagen ziet er dan ook als volgt uit; de dag begin ik standaard met een lekkere kop koffie terwijl ik mijn laptop opstart. Na het beantwoorden van mijn mails maak ik mijn ontbijt. Ik heb een vast plekje in huis waar ik van achter mijn laptop mijn werk verricht, ook dit zorgt voor meer structuur. Zodra ik mijn ontbijtje heb genuttigd bekijk ik mijn to do’s en begin ik aan het schrijven van een nieuw marketingplan of design ik een nieuwe visual identity of website voor een bedrijf. Dit moet ik, jammer genoeg doen zonder een nieuwe shoot, maar met de content die ik al eerder heb gemaakt voor het desbetreffende bedrijf kom ik vaak al heel ver.

Zodra dit gedaan is, kan ik tijd maken voor wat frisse lucht. Nu we niet zomaar de straat op mogen loop ik een rondje in de wei achter mijn huis. Zo neem ik de tijd om even lekker te ontspannen en af te schakelen. Na lekker wat frisse lucht kruip ik weer terug achter mijn laptop voor eventuele afspraken.

Ook ik heb afspraken met klanten, weliswaar niet meer fysiek, maar gelukkig bestaat er het tooltje FaceTime. Dit doe ik ook met andere zzp’ers. Hoe gaat het met hun opdrachten? Kunnen we elkaar misschien extra tips geven of helpen? Hiermee help je elkaar; wat voor jou misschien vanzelfsprekend lijkt, kan voor een ander enorm waardevol zijn. Nu we genoodzaakt zijn om thuis te blijven en hierdoor veel shoots niet doorgaan, heb ik meer tijd om in mijn eigen merk te steken. Zo ben ik bezig om achter m’n huis een loods om te bouwen en te renoveren tot een creatieve atelier, of duik ik in magazines om nieuwe inspiraties op te halen voor de komende shoots, mits die nog doorgaan.

Ook lees ik zoveel mooie berichtjes van mensen die elkaar steunen en hoe we elkaar en onze locals een extra steun in de rug proberen te bieden. Hierdoor probeer ik er sterk in te geloven dat iets, of dat nu het coronavirus is of niet, ons het besef moest geven dat wij hier samen in staan en dat we er samen ook uit zullen komen. Ik wens dan ook iedereen heel veel sterkte in deze onzekere tijden.

Blijf positief, zie het als een reden om meer tijd aan jezelf te besteden. Jezelf fysiek en mentaal voorbereiden om doelen te bereiken zodra dit allemaal voorbij is. Onthoud; thuis zitten betekent niet dat je niks kunt doen! Ik hoop dat ik jullie met dit artikel heb kunnen laten inzien dat een zzp’er ook vanuit thuis voor zijn of haar doelen kan gaan. En als ik dat kan, dan kunnen jullie het ook.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.