Geen categorie
Exclusieve ham op Chapeau Grand Fête
2 jaar geleden is Livar begonnen met het drogen van een ham in de eigen regio, Midden Limburg. De meest unieke plek hiervoor is het klooster Abdij Lilbosch waar ook een aantal van hun varkens worden gehouden. Beter nog, waar het concept van het houden van de varkens op de huidige manier en standaard van Livar is ontstaan.
Het klooster heeft hiervoor een ruimte toegezegd die in de loop van dit jaar hiervoor ingericht zal worden. Zoals gezegd zijn ze 2 jaar geleden begonnen met proeven hoe zo’n ham moet worden.
Ze hebben gekozen voor een ham die gedroogd wordt met het vet en het zwoerd er nog aan tijdens het droogproces en ook met het been er nog in. Elke kok en culinaire gast weet dat vlees lang en langzaam garen met vet, bot en zwoerd een veel betere en intensere smaak geeft.
Ditzelfde geldt ook voor het verduurzamen van vlees. Vervolgens wordt de ham ca 12 maanden gedroogd. De eerste proef die ze na 2 jaar experimenteren hebben is deze ham die wordt aangesneden op de Chapeau Dag bij St. Gerlach.
Kort samengevat is dit de gedroogde kloosterham:
- – de ham van het bijzondere livarvarken
- – vakmanschap
- – zo weinig mogelijk zout
- – een bijzondere omgeving (het klooster Abdij Lilbosch)
- – tijd en geduld
Deel dit artikel: