Home > Geen categorie > Eten bij Toine en bij La Source

Eten bij Toine en bij La Source

Auteur: Jo Cortenraedt

De afgelopen dagen heb ik nog mogen eten bij Toine Hermsen en bij La Source in La Butte aux Bois. Andere avonden ben ik erin geslaagd om niet in een restaurant te komen. Dat doe ik weliswaar graag, maar elke avond is toch een tamelijke aanslag op je conditie, zeker in combinatie met wijn. En bovendien, de werkdag bij Chapeau eindigt doorgaans niet om 5 uur, er valt altijd behoorlijk wat te produceren. Dan zijn er ook nog de evenementen, zoals dit weekeinde Jumping Indoor Maastricht waar ik de openingsavond bijwoonde, te zien in Limbourgeois op L1 TV.

Good old Toine Hermsen serveerde op een rustige doordeweekse avond enkele klassieke gerechten, onder meer mooie filets van ree. Stevige saus volgens de traditionele Franse keuken. Bescheiden kaart, beperkte wijnkaart. Je zit er in een aangename warme sfeer, je kunt er een rustig gesprek voeren. Je weet welke smaken je mag verwachten, kundig klaargemaakt. Het is er prima, maar er is geen ambitie naar hoger en hoger. Dat hoeft ook niet als je 63 bent en al zoveel gepresteerd hebt. En ook al zoveel talenten hebt opgeleid.

Toine heeft wel nog àndere ambities, namelijk het werk en het privé-leven beter gaan combineren. Daarom stopt hij – zoals we deze week uitgebreid meldden – in het voorjaar met de zaak in het centrum van de stad, en trekt hij naar de rand om in een boerderij een nieuw concept te beginnen. Een soort huisrestaurant, alleen voor de weekeinden. Dat doet hij dan samen met zijn huidige partner Shoom, alsof je bij hen thuiskomt. Dan heb je het niet over sterren, maar over een aangename avond of middag genieten, zonder topsport vanuit de keuken. Een mooie manier voor een chef om nog een aantal jaren ontspannen achter de kachel te staan. Het zij hem gegund.  

Hoe anders zit je dan bij La Source in La Butte aux Bois. Qua inrichting sowieso, strak eigentijds. De een zal het interieur van Hermsen meer waarderen, de ander dat van La Source, kwestie van smaak. Hier voel je wel dat er in de keuken met een uitgebreid team nog topsport wordt bedreven. Chef Ralf Berendsen is een generatie jonger dan Toine Hermsen, dus fysiek kan dat ook. En die heeft nog honger naar meer, 1 ster vindt ie niet genoeg. Hij is de afgelopen jaren de wereld afgereisd, op zoek naar nog meer ideeën en smaken. Dat resultaat in een behoorlijk spektakel op het bord. En veel verrassingen. Dan krijg je bord met overheerlijke langoustines als eerste gerecht, maar blijkt er in die eerste gang daarna nog een tweede bord te komen, ook met langoustines, maar dan weer helemaal anders bereid. En dat gaat zo maar door.

Er wordt geheel eigentijds gekookt, de ene uitdaging na de andere, kunstwerkjes tot in de kleinste details. En voor de wijnliefhebbers is er een heel uitgebreide wijnbijbel met een grote keuze. De sommelier heeft er serieus verstand van, mocht je zelf de draad kwijt raken. Hier ga je niet een avondje gewoon lekker eten, nee, ‘La Butte’ is tegenwoordig een adres voor een culinair avontuur van jewelste.

Je kunt de twee niet met elkaar vergelijken, het ligt aan de behoefte van dat moment, je smaakvoorkeur, je gezelschap en ook je budget, welke keuze je maakt. Gelukkig zitten we in een regio waar je vele mogelijkheden hebt.

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu