Home > Geen categorie > Enge Filmpjes

Enge Filmpjes

Er doken weer de nodige gruwelijke video’s op de afgelopen week. Van de meest enge soort waren die van de vernielingen die Rotterdamse voetbalsupporters aanrichtten in Rome. Plus de video van de begrafenis van de terrorist in Kopenhagen, die vorige week twee onschuldige mensen vermoordde.
Hoewel het om twee heel verschillende zaken gaat, zijn er een paar belangrijke overeenkomsten in die video’s.  Het gaat om mensen die niet lijken te beschikken over enige mate van denkvermogen. En het zijn mensen die zeer agressief en dreigend overkomen.
Te beginnen met die mannen die vonden dat ze Rome moesten verbouwen omdat Feijenoord er toevallig voetbalde. Aanvankelijk leek het erop dat de Italiaanse justitie stevig had ingegrepen. Een paar pittige gevangenisstraffen en hoge geldboetes. Prima, want gasten met dit soort varkensgedrag vragen erom hard te worden aangepakt. Maar helaas, het blijken voorwaardelijke straffen te zijn, dus dit tuig blijft nu in de veronderstelling dat het eigenlijk helemaal zo gek nog niet is om een van de mooiste steden van de wereld in een puinhoop te veranderen.
Vanuit Nederland zijn er al evenmin hoopvolle signalen gekomen in deze kwestie, ondanks het verschrikkelijke gedrag van ‘onze landgenoten’.  De clubleiding zegt dat alles in het stadion onder controle was, wat daarbuiten gebeurt, daar hebben ze zogenaamd niks mee te maken. En ook bij de overheid kijkt iedereen de andere kant uit. Je schaamt je toch diep als je dezer dagen toevallig in Italië je paspoort moet laten zien.
En het is niet alleen Feijenoord. Bij elke derby in Limburg met daarbij Roda, MVV, Fortuna en VVV, is het ook een en al agressie en dreiging. Honderden jonge gasten die voetbal aangrijpen om zich crimineel te gedragen. En steeds moet weer een hele horde ME opdraven om dit gajes in bedwang te houden. Het kost onze gemeenschap handenvol geld. Niemand die ze nou echt eens voor een langere tijd achter de tralies zet. In ieder geval, ik begrijp heel goed dat het niet meer zo druk is op de tribunes. Een vader gaat toch niet meer gezellig met zijn kinderen naar het voetbal kijken, als dit rapaille in het stadion zit.
De opnamen van de begrafenis van de terrorist in Kopenhagen zijn op het eerste oog minder agressief, maar in feite doodeng. Zo’n vijfhonderd jonge mannen van islamitische afkomst bezorgen de moordenaar een heldenbegrafenis. Kennelijk vinden ze dat hij als martelaar voor het goede doel (het kalifaat) gestorven is. Dat hij een laffe aanslag pleegde op een café waarin een cartoonist aan het woord kwam, en op een Joodse synagoge, werd door de menigte op de begrafenis kennelijk gezien als een moedige daad die met groot ontzag moet worden bejegend.
Eens te meer is deze video een bewijs dat het islamitisch extremisme in Europa niet hoort bij ‘een paar dwazen’, maar dat dit inmiddels in bredere kring wordt gedragen in allochtone delen van de samenleving. Oftewel, vanuit die hoek is er een groeiende haat tegen de westerse samenleving waarin zij zelf leven, en waar ze deels ook dankbaar gebruik van maken. Want in nogal wat gevallen wordt gebruikt gemaakt van de ruime sociale voorzieningen, die in de landen van hun roots (Noord-Afrika en het Midden-Oosten) niet voorhanden zijn.
De haat tegen de westerse democratie en het gebrek aan respect voor de medemens zijn opvallende gelijkenissen tussen de autochtone voetbalhooligans en de moslimextremisten. Volgens mij heeft dat niet zoveel te maken met ‘uitsluiting’  door bijvoorbeeld gebrek aan werk, of ‘haat zaaien’, zoals veel sociologen en andere zachte heelmeesters plegen te zeggen.  Trouwens, wie zaait er nou werkelijk  haat?
Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb prikt door die argumenten heen. Hij weet waar hij het over heeft.  De oorzaak ligt veel dieper.  In beide gevallen moet er serieus iets zijn misgegaan in de opvoeding van deze gasten en zijn onze belangrijkste westerse waarden kennelijk niet doorgedrongen, of misschien zelfs niet eens verteld. Met name de ouders van deze hooligans en extremisten kijken de andere kant op.

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.