Geen categorie

Eigenzinnige Turk

Auteur: Sander Kleikers

‘Oh nee he. Niet wéér, zo saai!’  Zijn gezicht betrekt als ik zeg dat ik hem ook over zijn persoonlijke verhaal wil bevragen.  De vriendelijke Isitan Gün laat echter weinig aan de verbeelding over.  Zijn gezicht spreekt boekdelen. Hij weet wat ie wil, en ook wat ie niet wil… ‘Ik zit hier al bijna twee jaar, he’.  

Isitan Gün is de eigenaar van Fortuna. In de zomer van 2016 kwam hij naar Sittard. ‘En ik ben hier niet om 15e te worden met Fortuna’, kopte de krant toen met zijn foto erbij.

Gün hield woord. Hij houdt van voetbal en is opgeleid in de financiële sector. Misschien wel de gouden combinatie. Hij werkte voor Galatasaray en geeft tegenwoordig college aan internationale voetbalclubs.

In Sittard is de trots weer terug na jaren van doffe ellende.  Troosteloze wedstrijden, een treurige plek in de marge van de Jupiler League en vrijwel lege tribunes.  Het lelijke eendje van de Eerste Divisie. De club werd al opgedoekt met de komst van Sporting Limburg en zelfs al begraven door KNVB-voorzitter Van Praag: ‘Die club bestaat ook al niet meer helaas’. 

En zie daar, april 2018: Vrouwe Fortuna is daadwerkelijk terug in Sittard. Dankzij Isitan Gün!

‘Nee, natuurlijk niet. Dit is een teamprestatie. Met spelers die voor mij echte kampioenen zijn, met de mensen achter de schermen die iedere dag keihard werken om er iets van te maken’. 

De woorden van Isitan zijn clichématig, maar lijken waarheid. De terreinknecht roept meteen naar hem. ‘Goodmorning!’.  Het tekent het familiaire gevoel waar hij over rept.

Maar geen succes zonder de investering van de Turkse zakenman. Toch?!

‘Nee Sander, dat is echt een misvatting.  In het voetbal draait niet alles om geld. Dat is echt een Nederlandse kijk.  Wist je dat wereldwijd meer dan de helft van de clubs winstgevend is?  Niet door geld, maar door kundig bestuur!’

En zo begint docent Gün een college over voetbalmanagement. ‘Het is de meest conservatieve business die er is. Je kent de inkomsten, je weet wat de uitgaven zijn, je kent je concurrenten goed, en er zijn geen Chinezen die jouw businessmodel efficiënter kopiëren en je van de markt vagen.  Het is dus geen kwestie van geld, maar van goed bestuur!’

Gün heeft ze allemaal wel op een rijtje. Tuurlijk investeerde hij zelf ook veel geld om Fortuna schuldenvrij te maken. Maar daarna hield hij zich aan de beperkte begroting en ging er vooral veel geld naar de jeugdopleiding, de basis van de club. ‘Dit is wat het is, hier gaan we het mee doen, ook als het sportief niet lekker loopt’.

‘Na de zomer zei iedereen op kantoor dat we ergens in de top-10 moesten uitkomen.  Ik vond dat veel te makkelijk en sprak over top-3.  Toen iedereen daarvan overtuigd raakte, begon het te draaien. En zie waar we nu staan.‘

Gün is niet de man van megalomane uitspraken. Van hem horen we geen Champions- League-ambities. ‘We gaan nog genoeg tegenslagen tegen komen. Dan drinken we een extra borrel en werken we gewoon door.  Uiteindelijk zal Fortuna de grootste wederopstanding in de Nederlandse voetbalgeschiedenis worden.  Een stabiele Eredivisieclub, dat is wat we worden’.

Niet meer en niet minder. Eigenaar Isitan Gün, met een Turks groen-geel hart.

Sander Kleikers

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Geen categorie

Gerelateerd nieuws