Home > Geen categorie > Eerste Limburgse dorp 70 jaar geleden bevrijd

Eerste Limburgse dorp 70 jaar geleden bevrijd

Het is vandaag 70 jaar geleden dat de bevrijding begon. In het Limburgse dorp Mesch staken op 12 september 1944 geallieerde soldaten de grens over.

Mesch 1Moerslag 1Sint Geertruid 3

Ter gelegenheid hiervan is er een bevrijdingsvuur vanuit Normandië in estafettevorm naar Mesch gebracht. Hier vindt vrijdagochtend een herdenkingsceremonie plaats, waarna het bevrijdingsvuur via het Gouvernement in Maastricht richting Den Haag zal vertrekken.

In het kader van 70 jaar Bevrijding lanceert het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid daarom de gratis app Oorlogsmonumenten in Beeld. Tegelijkertijd ziet ook de interactieve site Tweedewereldoorlog.nl/70jaarbevrijding het levenslicht. Met de app en de site wordt de geschiedenis van de bevrijding van Nederland in kaart gebracht aan de hand van historische foto’s en beelden van het Polygoonjournaal. Ook geeft de site een overzicht van de activiteiten die in het land worden georganiseerd vanwege het lustrumjaar 70 jaar Bevrijding.

De app zal de komende maanden gevuld worden aan de hand van de Bevrijdingsroute van Nederland. Die route begint in het Limburgse dorp Mesch, dat vandaag precies 70 jaar geleden bevrijd werd en eindigt in augustus 2015 met Nederlands-Indië. In die maand zullen er 450 monumenten aan de app zijn toegevoegd. Het streven is dat in de toekomst de ruim 3500 oorlogsmonumenten van Nederland in de app vertegenwoordigd zijn.

 

Meer over zeventig jaar bevrijding leest u in Chapeau Magazine. Hierin staat een artikel over hoe Eijsden-Margraten de zeventig jaar bevrijding viert.

De losse verkooppunten  vindt u op http://bit.ly/1hyXzNz

Op de Ipad kunt u ook Chapeau Magazine lezen. Ga dan naar http://bit.ly/1mqv6ME

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.