Home > Geen categorie > Eerste kinderboek voor ‘prinsesjes’ Martin Eurlings

Eerste kinderboek voor ‘prinsesjes’ Martin Eurlings

Auteur: Maarten van Laarhoven

Zo zie je maar hoe lastig het is om een pakkende titel bestaande uit twee woorden te verzinnen. En natuurlijk liefst een die de lading dekt. Eigenlijk had kinderboekenillustrator Mark Janssen (Eijsden 1974) zijn eerste echte kinderboek de titel ‘Niets bijzonders’ willen meegeven, maar dat vond zijn uitgever niet zo’n goed idee. Want het kleurrijke kinderboek voor, fantasierijke kinderen van vier jaar en ouder, is wel degelijk bijzonder.

Niet alleen omdat het het eerste kinderboek is geworden dat Janssen zelf van tekeningen én van tekst voorzien heeft (hij werkte hij de afgelopen jaren mee aan maar liefst 350 kinder- en prentenboeken met een verhaal van anderen), maar ook omdat hij bij het schrijven veel terughoudendheid betracht heeft. Omdat Janssen de zijn kleine lezertjes zelf de gelegenheid wil geven om op basis van zijn tekeningen hun fantasie aan het werk te zetten heeft hij zo min mogelijk woorden gebruikt: wie de moeite neemt ze te tellen, komt uit op 189, verdeeld over 37 regels. Noem dat maar niet bijzonder. 

Om een lang verhaal kort te maken: het veertig pagina’s prentenboek over twee kinderen, Saar en Niek, die op een mooie avond in de schemering hun saaie dag doornemen, kreeg uiteindelijk de titel: ‘Niets gebeurd’. Het werd afgelopen zaterdag officieel gepresenteerd in de schitterend gerestaureerde Geulpoort aan de Grotestraat Centrum Valkenburg (tegenwoordig Janssens woonplaats). Burgemeester Martin Eurlings van Valkenburg –  speciaal voor deze gelegenheid getooid met een stropdas met daarop lachende poppetjes – nam het eerste exemplaar in ontvangst. Of liever gezegd: twee eerste exemplaren, want Eurlings is vorig jaar zomer opa geworden van ‘twee kleine prinsesjes’ (Isabelle en Sophie) die over een paar jaar de leeftijd van de hoofdpersonen uit ‘Niets gebeurd’ zullen hebben. En reken maar op dat opa er tegen die tijd aan te pas komt om twee fantasierijke kinderbreinen te prikkelen met mooie verhalen, vertrouwde Eurlings Chapeau na afloop van de officiële presentatie toe.

Janssens uitgever. Lemniscaat in Rotterdam, betitelt ‘Niets gebeurd’ als een ‘onmisbaar vrolijk boek voor ieder kind dat sprankelt van fantasie en voor wie de grenzen van droom en werkelijkheid dagelijks vervagen. En voor iedere ouder die dat herkent’. 

Maar dat mag natuurlijk ook een opa zijn die tevens burgemeester is. 

‘Niets gebeurd’, Mark Janssen

Prijs € 14,95

ISBN 978 90 477 0856 8

 

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.