Home > Geen categorie > Dutch Design en Cube Design

Dutch Design en Cube Design

Auteur: Jo Cortenraedt

It’s Dutch Design is de titel van de documentaire van de Limburgse filmproducent Elbe Stevens die dit najaar in première ging bij Cube Design Museum in Kerkrade. Een logische samenwerking met aan beide kanten internationale ambities.

Heel de Nederlandse designwereld kwam naar Kerkrade voor de landelijke première van de documentaire van Elbe Stevens, die bewust in het voortraject de samenwerking met het Cube Design Museum had opgezocht. „De belangrijkste Nederlandse ontwerpers komen in de documentaire aan bod, en de meesten van hen komen uit de Randstad en uit Brabant, dat is een gegeven,” vertelt Elbe Stevens. „Maar ik werk bewust de laatste jaren vanuit Limburg, omdat ik geloof in de potenties van deze regio. Als je productie goed genoeg is, dan komen ze toch wel. Bovendien is de link met het Cube Design Museum evident. Het grappige was dat ik bij een bezoek aan New York in de voorbereiding van de documentaire daar werd gewezen op de mogelijkheden van het museum in Kerkrade. Met name de samenwerking tussen het Cube Design Museum en het Hewitt Cooper Museum in New York met de expositie Nature was een teken dat het Kerkraadse museum internationaal hoog staat aangeschreven. Gezien de internationale ambities met deze documentaire biedt dat dus kansen.”

Fysiek overzicht
Hans Gubbels, directeur van het museum in Kerkrade, is blij met de samenwerking. „Wij zagen kansen en hebben bewust hierin geïnvesteerd als partner. In feite bieden wij een fysieke vorm van de documentaire aan. Van een groot aantal ontwerpen die aan bod komen, hebben we een permanente expositie van vijfentwintig meter gemaakt. Dan heb je een overzicht van honderd jaar Dutch design. Het is de moeite waard dat we in dit thema samen kunnen optrekken.”Stevens liep al langer met het idee voor deze documentaire. „Dutch Design is een wereldwijd begrip. Internationaal vooraanstaande ontwerpers zijn in de documentaire te zien. Zoals Maarten Baas, die gezien wordt als een van de meest invloedrijke ontwerpers van de eenentwintigste eeuw, Tejo Remy, Nacho Car-bonell, Job Smeets & Nynke Tynagel, Marcel Wanders, Herman Pleij, Maastrichtenaar Valentin Loellmann, Eugene Bay (jarenlang voorzitter van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers BNO) en Mathilda Mc Quaid, curator van het Cooper Hewitte Design Museum. Als je de film hebt gezien, dan heb je een goed beeld van Dutch Design in de afgelopen honderd jaar. Van de bekende ontwerper Rietveld met zijn meubels tot aan de designers van nu die bijvoorbeeld samen met wetenschappers nadenken over oplossingen voor problemen als plastic soup.”De filmproducent reisde onder meer naar München voor een interview met Adrian van Hooydonk, de directeur van de ontwerpafdeling van het automerk BMW. „Ik wist dat hij oorspronkelijk uit Limburg komt, uit Echt. Hij heeft met veel plezier meegewerkt aan de film. Een heel interessante man die weet waar hij het over heeft.”

Italië
Het camerawerk is van de Venlonaar Rob Hodselmans, onder meer bekend van de mini-documentaires in de Top 2000. „Rob staat voor kwaliteit en die heb je nodig als je de internationale markt op wilt gaan. We zijn nu volop bezig om de internationale mogelijkheden af te tasten. Ook kijken we voor een aparte presentatie in Milaan en het zou kunnen dat we nog een link gaan leggen tussen Nederland en Italië. Het is misschien voor de brede buitenwereld niet zo bekend, maar Nederlandse ontwerpers hebben veel gedaan voor Italiaanse wereldmerken zoals Prada en Pirelli. Wie weet kunnen we net als met de Cube ook een samenwerking aangaan met een Italiaans museum.”De film It’s Dutch Design heeft volgens Hans Gubbels ook wel een samenhang met de grote expositie Nature in het Cube Designmuseum. „Als het gaat om duurzaamheid, dan zie je dat jonge Nederlandse ontwerpers daar nadrukkelijk mee bezig zijn. En het is een zeer internationaal en actueel thema.”De samenwerking met het Hewitt Cooper Museum in New York is beide musea in ieder geval goed bevallen. „Er zijn wel ideeën voor een vervolg, maar het kan zijn dat we eerst gaan kijken naar andere internationale collega’s, bijvoorbeeld in Hong Kong of Oman. Wij moeten vanuit Kerkrade extra hard op de trom slaan om ons internationaal te manifesteren, maar als je kwaliteit brengt, dan ontstaan er kansen.”

Fotografie: Ezgi Uslu

_________________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

 

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu