Geen categorie

Dohmen en Otten

Het derde kwartaal stond in het teken van oplopende spanningen en oorlogshandelingen tussen de Oekraïne en pro-Russische rebellen met als trieste climax op 17 juli 2014 het neerschieten van vlucht Malaysia Airlines MH 17 boven Oost-Oekraïne. Verregaande economische sancties tegen Rusland door de Europese Unie en de Verenigde Staten waren het gevolg. De dodelijke ziekte Ebola neemt in delen van Afrika epidemische vormen aan en ook de onrust in het Midden-Oosten blijft het nieuws bepalen.

Aan het begin van het derde kwartaal stegen de Amerikaanse aandelenbeurzen door naar nieuwe historische hoogtepunten. De Dow Jones Index wist begin juli de barrière van 17.000 te doorbreken en de S&P 500 steeg tot boven de 2.000 punten. Ook de Europese aandelenbeurzen wisten de koersstijgingen door te zetten. Na 17 juli de kwamen de stijgingen tot een (voorlopig) einde en beginnen de aandelenbeurzen wereldwijd met een forse correctie met een hoge volatiliteit waarbij de aandelenkoersen begin oktober terugzakken naar niveaus die aan begin van dit jaar te zien waren.

Twee belangrijke ontwikkelingen in het derde kwartaal zijn de stijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro en de daling van de olieprijs. Door de angst voor een hernieuwde economische recessie (“triple-dip”) in Europa is de Amerikaanse dollar in het derde kwartaal met circa 8% gestegen ten opzichte van de euro van $1,3692 tot $1,2631. De olieprijs is in het derde kwartaal gedaald van $105,- per barrel (vat van 159 liter) naar circa $80,- begin oktober.

Een belangrijke ontwikkeling die hiermee samenhangt, is de nieuwe technologie “fracking” waarmee Amerika schalieolie en schaliegas uit de grond haalt. De productie is het afgelopen jaar explosief gestegen. De Verenigde Staten is dankzij de schalieolie met een productie van 12,5 miljoen vaten schalieolie per dag de grootste olieproducent ter wereld geworden. De VS produceert nu bijna meer olie dan de rest van de wereld gezamenlijk (zie onderstaande afbeelding). 

Grafiek

De Euro is vanwege de stimuleringsmaatregelen in Europe verder aan het verzwakken. Dit is goed nieuws voor Europese bedrijven aangezien exporteren aantrekkelijker zal worden. Ook een negatieve kapitaalmarktrente zorgt ervoor dat mensen op zoek gaan naar compensaties.

Bedrijven in Amerika zitten momenteel op een grote berg met geld, waardoor de beurs komende periode voornamelijk zal worden gedreven door overnames en fusies.

Het uitlenen van geld aan een bank (sparen) kost geld, aangezien banken geld erop moeten toeleggen om dit te stallen bij de ECB.

De rente die men ontvangt voor het uitlenen van (spaar)geld aan banken zal verder dalen.

In Duitsland zijn zelfs al een aantal banken die in navolging van de ECB een negatieve rente heffen voor bedrijven die kortstondig grote bedragen parkeren.

In uw zoektocht naar alternatieven voor uw spaartegoeden is Dohmen & Otten Vermogensbeheer u graag van dienst.

www.dohmen-otten.eu

Logogroot

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Geen categorie

Gerelateerd nieuws