Home > Geen categorie > Dies natalis Open Universiteit over digitale transformatie

Dies natalis Open Universiteit over digitale transformatie

 ,,Als straks alle universiteiten en hogescholen weer open zijn, blijven digitale onderwijsmethoden belangrijk om studenten voor te bereiden op de banen van de toekomst”, zei Ernst-Jan Stigter, tot voor kort CEO van Microsoft Nederland, tijdens de 36e online dies natalis van de Open Universiteit in Heerlen.

Het thema digitalisering stond centraal tijdens de online diesviering van de Open Universiteit, expert op het terrein van onlineonderwijs. Naast Stigter, tegenwoordig directeur van Land Life Company, spraken ook Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en rector magnificus Theo J. Bastiaens van de Open Universiteit.

Fysiek waar het kan, digitaal waar nodig

De drie sprekers haakten onder meer in op het belang van digitale onderwijsmethoden. ,,Nederland staat voor een grote digitale transformatie”, aldus Stigter. ,,Dan moeten we studenten niet opleiden met de vaardigheden van gisteren.” Hij pleit daarom voor een blended vorm van onderwijs. ,,Fysiek waar het kan, digitaal waar nodig. Want zo leiden we mensen op met de digitale vaardigheden die nodig zijn voor kansrijke beroepen, en heffen we de huidige mismatch op tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.”

Haal de buitenwereld binnen

Rector magnificus Theo Bastiaens benadrukt dat digitalisering van het hoger onderwijs volop kansen biedt. ,,Met de juiste technologie en didactische vaardigheden is je gereedschapskist beter gevuld om goed onderwijs aan te bieden. Zo kun je online meer variëren in opdrachten, de buitenwereld binnenhalen via internationale experts en kennisclips, en onmogelijke, leerzame situaties nabootsen. Daarnaast is digitaal onderwijs efficiënt, persoonlijk en biedt het iedereen de kans om een leven lang te ontwikkelen.’’

Klik hier voor de hele voor de hele aflevering van Dies Natalis 

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu