Home > Geen categorie > De troeven van Maastricht als internationale winkelstad

De troeven van Maastricht als internationale winkelstad

Terwijl menige stad worstelt met een alsmaar toenemende leegstand van winkels, is dat beeld in Maastricht nauwelijks aanwezig. Met een leegstandspercentage van ruim vijf procent scoort de Limburgse hoofdstad zowel nationaal als internationaal heel goed. Enkel in Entre Deux en Mosae Forum blijkt het lastig om alle vierkante meters gevuld te krijgen, voor de rest is er in de stad nauwelijks een lege plek te vinden. Maastricht staat zelfs op de 25e plek op de ranglijst van minste leegstand in 55 bekende Europese steden. In Luik is dat bijvoorbeeld ruim vijftien procent. Begin dit jaar dreigde Maastricht heel even boven de tien procent uit te komen, maar dat kwam doordat de grote panden van het voormalige Vroom & Dreesmann en Perry Sport tijdelijk leeg kwamen te staan. Die zijn nu weer ingevuld.

INTERNATIONAAL„
Wij blijven profiteren van onze goede naam, de historische binnenstad en de beleving,” zegt Paul ten Haaf, directeur van Centrummanagement Maastricht. „Gerenommeerde warenhuizen zoals De Bijenkorf en Hudson’s Bay kiezen niet voor niks voor Maastricht. Dat komt ook door de internationale ligging. Met name veel Belgen en Duitsers komen graag winkelen in deze stad. En mede door de aanwezigheid van veel studenten hoor je hier alle talen op straat. Vooral jonge mensen vinden dat heel leuk.”In een aparte interview in deze editie geeft Jaco Meuwissen, directeur van 3W Real Estate, aan dat Maastricht behoort tot de top vijf winkelsteden in Nederland.

INVESTEREN
Dat wil niet zeggen dat alles vanzelf gaat. Paul ten Haaf wijst op de grote investering die is gedaan in de sfeerverlichting tijdens Magisch Maastricht, waarbij aan de ondernemers een bijdrage is gevraagd. Ook is er het Magisch Cultuurfestival gestart. „De stad moet zo aantrekkelijk mogelijk zijn, en daar hoort cultuur zeker bij. Het horeca-aanbod in de sfeervolle binnenstad en ook in Wyck is natuurlijk een belangrijke factor om mensen hiernaartoe te trekken. Want tegenwoordig is winkelen vooral een beleving. Dus niet alleen winkels, maar ook gezellige horecazaken en vooral veel sfeer. En we hameren erop dat ondernemers de klanten vooral in de watten moeten leggen met heel veel service. Dat zijn punten die internet niet te bieden heeft.”

WERELDMERKEN
Niettemin kampt bijvoorbeeld de chique Stokstraat de laatste jaren met een vrij groot verloop. En de opgeknapte Havenstraat is nog te onbekend bij het grote publiek. Maar ondernemingen en merken blijven wel met nieuwe plannen komen. Zo opent het landelijke juweliershuis Schaap en Citroen komende zomer een vestiging in de Maastichter Brugstraat. Alweer een klinkende naam waarvan er nog meer welkom zijn. Vlak voor de crisis zo’n tien jaar geleden kwamen vertegenwoordigers van grote huizen zoals Louis Vuitton naar Maastricht ter oriëntatie voor een nieuwe vestiging. Door de economische terugval ging dat feest toen niet door. Nu het tij weer mee zit en Maastricht internationaal nog altijd een goede naam heeft, zou de komst van een paar van die wereldmerken, naast al winkels zoals Hermès, Leon Martens, Mestrini, De Bijenkorf, Kiki Niesten, PL Line en Hudson’s Bay, een definitieve boost kunnen geven. Ook de aanwezigheid van het MECC is van belang voor Maastricht als winkelstad. Evenementen als TEFAF en internationale congressen brengen interessante klanten naar de stad.

BEREIKBAARHEID
Door de realisatie van de A2-tunnel en het verleggen van de Noorderbrug is de stad bovendien veel beter bereikbaar geworden. Blijft het gegeven dat het relatief kleine Maastricht op drukke dagen het autoverkeer nauwelijks aan kan, met name wat parkeergelegenheid betreft. Dat is nog altijd een uitdaging. En de klachten nemen toe over allesbehalve schone straten. Bovendien liggen de stadsplantsoenen er tegenwoordig armzalig bij, omdat het gemeentebestuur andere prioriteiten heeft gesteld. Een gevaarlijke ontwikkeling en een ongelukkige keuze want vergelijkbare succesvolle steden zoals Düsseldorf, Knokke en Basel zien er tot in de puntjes verzorgd uit. De beoogde doelgroep, het internationale kwaliteitspubliek, let daar namelijk op.

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu