De toekomst van TEFAF in Maastricht
Dat de kunstbeurs TEFAF voor Maastricht een geschenk uit de hemel is, blijkt tijdens de eerste dagen van het wereldevenement andermaal. Niet alleen in Maastricht, maar tot aan Roermond, Aken, Luik en Hasselt is het een en al bedrijvigheid in de hotels, de restaurants, de winkels, de beveiligingsbranche, de taxi-wereld, de wasserijen enzovoorts. TEFAF alleen is al goed voor zowat de halve jaaromzet van het MECC. Logisch dat iedereen bidt dat dit internationale spektakel, dat je eerder in Londen, Parijs of New York zou verwachten, nog tot in lengte van jaren in de Limburgse hoofdstad zal blijven.
En dat is nog maar de economische kant. Er is ook nog de kant van de liefhebbers. Het is voor mensen uit de Euregio een unieke kans om jaarlijks zoveel topkunst te aanschouwen. Het idee dat TEFAF alleen voor de rijken der aarde is weggelegd, is in wezen flauwekul. Jawel, degenen die kunst met een waarde van miljoenen euro’s willen kopen, dat zijn de miljonairs van deze wereld. Maar iedereen kan een kaartje kopen en 55 euro voor een hele dag kunst kijken, met daarbij inbegrepen een dikke catalogus, dat is geen geld. Een voetbalinterland of bijvoorbeeld Pinkpop zijn een stuk duurder.
Het ziet er niet slecht uit voor Maastricht. De pas afgetreden voorzitter Ben Janssens wist enkele jaren geleden een kleine binnenbrand te blussen, toen een aantal kunsthandelaren dreigden Nederland – en dus Maastricht – te verlaten vanwege de plotsklapse drastische btw-verhoging op kunst. Die is trouwens uiteindelijk teruggedraaid. De opvolger van Janssens, Willem van Roijen, liet deze week duidelijk blijken dat TEFAF en Maastricht aan elkaar verbonden blijven in de komende jaren. In 2015 moet het contract met het MECC voor vijf jaar verlengd worden, en Van Roijen verwacht daarbij geen problemen. “We zijn niet op zoek naar een andere locatie, we voelen ons prima thuis hier.”
Geruststellende woorden dus, maar er zit wel nog een klein addertje onder het gras. Het TEFAF-bestuur bedoelt Maastricht als evenementenstad, inclusief het vliegveld in Beek. Voor de organisatie van deze kunstbeurs is deze infrastructuur van groot belang. De vele privé jets die uit de hele wereld landen op Maastricht Aachen Airport, die zijn essentieel voor TEFAF. Bovendien zijn de douanefaciliteiten daar te overzien, dat zou veel lastiger worden als die privé jets moeten uitwijken naar Luik of Düsseldorf.
Dus iedereen in de politiek die ervan overtuigd is hoe belangrijk de internationale kunstbeurs is voor zowel de directe economie in Limburg en de Euregio, alsook voor de ‘branding’, de naamsbekendheid van Maastricht, die moet ook consequent zijn en beseffen dat de TEFAF zonder eigen luchthaven niet kan blijven. Dat is een verantwoordelijkheid, ook naar die taxichauffeurs en beveiligingsmensen.
Jo Cortenraedt