Home > Geen categorie > De Poorterij vaart wel bij Bib Gourmand

De Poorterij vaart wel bij Bib Gourmand

Auteur: Armand Vliegen

Mutaties in de bekende rode Michelingids zijn doorgaans op één hand te tellen. Als er iets gebeurt in een stad of in een dorp, dan is dat meteen groot nieuws in de regio. Krijgt of verliest een bekend restaurant een ster, dan haalt dat zelfs de landelijke pers.

Maar ook een Bib Gourmand – de afbeelding van een likkebaardend Michelinmannetje vaak gezien als een halve Michelinster – is in veel gevallen goed voor flink wat aanloop. En dat is niet zo vreemd: een restaurant dat de onderscheiding krijgt is immers volgens de Michelin-inspecteurs in staat een gastronomische prestatie te leveren tegen een zeer betaalbare prijs: maximaal 37 euro voor een maaltijd bestaande uit drie gangen. 

In november vorig jaar kreeg restaurant De Poorterij in Dilsen-Stokkem – de zaak is te vinden aan de doorgaande weg tussen Maasmechelen en Maaseik – zo’n eervolle vermelding in de Michelingids. Het was voor 2017 de enige verandering van betekenis in Belgisch-Limburg.

Met twee vermeldingen in de bekende rode gids komt Dilsen-Stokkem (de gemeente herbergt ook een zaak met een Michelinster) steeds meer in het vizier bij de liefhebbers van de betere keuken. Chef Rudi Peters en zijn echtgenote zijn dan ook zeer blij met de mooie onderscheiding, die er mede toe bijdraagt dat De Poorterij de meeste avonden volledig is bezet. Er zijn weliswaar niet zo veel couverts, maar dat de vraag veel groter is dan het aanbod, zegt eigenlijk genoeg. Zeker in de weekends is er vaak geen plekje meer vrij. Tijdig reserveren is daarom dringend gewenst.

De inspecteurs van Michelin roemen De Poorterij (een middeleeuws synoniem voor burgerij) als een ‘verzorgde zaak’ die de slogan waarmee zij zichzelf aanprijst (‘Natuur op uw bord’) volledig waarmaakt. ,,Rudi Peters is een chef die veel van zijn groenten en kruiden zelf kweekt, en ze een hoofdrol geeft in zijn keuken. Ze komen in alle vormen en texturen op het bord, zijn goed afgekruid, en vullen het hoofdproduct steeds mooi aan met hun pure smaken”, aldus Michelin.

Ondanks het feit dat de chef en zijn vrouw blij verrast waren met de beoordeling van Michelin, komt het succes allerminst uit de lucht vallen. Rudi Peters leerde het vak in enkele goede keukens in de regio. Enkele jaren geleden besloot hij voor zichzelf te beginnen. De leidde tot een gezellig en knus restaurant, waar volgens veel van zijn gasten een ‘typische huiskamersfeer’ hangt, Hiermee wordt invulling gegeven bij de andere betekenis van Poorterij, een woord dat terug te voeren is op het Latijnse woord ‘portus’, wat ‘thuishaven’ betekent. En dat is wat De Poorterij wil zijn voor haar gasten: een gastvrije plek waar het heerlijk toeven is en waar aandacht en betrokkenheid vanzelfsprekend zijn. 

De Poorterij
Langstraat 10
3650 Dilsen-Stokkem
rudipeters@depoorterij.be
www.depoorterij.be 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.