Home > Geen categorie > De Olympische Spelen en het Koninklijk Huis

De Olympische Spelen en het Koninklijk Huis

Veel medailles deze week voor de Nederlanders sporters aan de Olympische Winterspelen. Mooi zou je zeggen. Maar in moralistisch Nederland leidde het in bepaalde kringen toch weer tot een discussie. Of koning Willem-Alexander niet wat al te enthousiast op de tribune had gezeten. En of hij niet beter een kostuum had kunnen aantrekken in plaats van informele ‘supporters-kleding’.  Degenen die dat nu roepen, hebben in het dagelijks leven waarschijnlijk juist een hekel aan strakke pakken, maar dit terzijde.

Zoals zo vaak tegenwoordig werden door de kranten ook weer wat hoogleraren uit de kast getrokken. Een nieuwe trend in de journalistiek. In plaats van dat die gewoon hun werk doen waarvoor ze zijn aangenomen, namelijk jonge lui de wetenschap bijbrengen, vinden ze het maar al te fijn om op te treden als openbare gelegenheidsdeskundigen die vooral de moraal toetsen. Zitten we nog op het rechte pad? En dan heb je al gauw een paar zichzelf zeer serieus nemende academici gevonden, die dat in hoge mate betwijfelen.

De minister-president was ook te enthousiast op de tribune, hij droeg nota bene een jeansbroek. Foei. Deze keer werd er minder gezeverd over Camiel Eurlings, die de koning en koningin vergezelde op de eretribune. Een IOC-lid hoort nu eenmaal bij de Olympische Spelen, dat beginnen ze nu zelfs in Nederland te snappen.

Maar dan die Poetin, komt ie gewoon met z’n gevolg een pilsje drinken in het Holland House oftewel het Heineken House. En hij kust ook nog medaillewinnaar Ireen Wüst, die notabene andere hormonen schijnt te hebben dan waar Poetin’s voorkeur naar uitgaat. Wüst had er allemaal geen problemen mee, maar de dominees thuis wel. De schaatster had zich publicitair laten gebruiken door de Russische baas, onze koning ook door een glas bier met hem te drinken.

Vergeten was dat door het eerdere staatsbezoek van Willem-Alexander de vrijlating was verkregen van de twee actievoerders van Greenpeace. Zo werken die dingen nou eenmaal.

 Hebben we een koning die enthousiast de sporters ondersteunt en zich gedraagt als een mens, is het ook niet goed. 

Nog altijd verkeert Nederland in de veronderstelling dat het de wereldzeeën beheerst en overal de dienst kan uitmaken. We zijn vergeten dat we inmiddels teruggebracht zijn tot dat kleine, smalle landje aan de Noordzee, waar ze behalve veel wiet verbouwen, ook nog hard kunnen schaatsen. Daar zit trouwens geen causaal verband tussen.

Als je Poetin benadert met azijn, krijg je sowieso niks gedaan. Met een glas bier in de hand en een beetje humor, komt hij misschien een beetje in beweging. Onze koning heeft dat goed begrepen.

 

Jo Cortenraedt 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!