Home > Geen categorie > Chapeau Sport 13-10

Chapeau Sport 13-10

Auteur: Kevin Hoffmans / Ivar Hoekstra

Na de nederlaag tegen Ijsland staat Nederland er slecht voor in de kwalificatie voor het EK 2016 in Frankrijk. Moeten we tijdens dat EK noodgedwongen supporter worden van België of Nederland? Na de wedstrijd tegen Kazachstan schreef Ivar Hoekstra onderstaande column. 

Sportcolumn Ivar Hoekstra

Het AD en VI onthulden deze week dat er binnen het Nederlands elftal grote onvrede heerst omdat aanvoerder Van Persie te weinig in de spelerspot zou hebben gestort. Ik dacht dat alleen zesde elftallen van zesdeklassers nog spelerspotten hadden. Voor iedere rode kaart een geeltje in de pot en dan met je kansloze bierelftal eind mei laveloos in Antwerpen tegen wat bloembakken schoppen.
Maar Oranje heeft dus ook een spelerspot en daar heeft Robin niet op tijd zijn Calvé-pindakaas centjes in gestopt. Een verkapte ‘fuck you!’ naar Louis, die had geëist dat in plaats van de gebruikelijke twintig de spelers onder zijn bewind vijftig procent van al hun commerciële inkomsten aan de pot moeten doneren. Die pot werd vervolgens volledig leeggetrokken omdat het verblijf van alle spelersvrouwen, familie en vrienden in Brazilië er van werd betaald. En omdat je dan alleen aan de aanhang van Patrick Kluivert al een miljoentje kwijt bent, wilde Van Persie als voornaamste potdonateur wel even de hotelbonnetjes zien. De kwestie vertroebelde de sfeer zo zeer dat de aanvoerder van Oranje deze week de spelersgroep moest toespreken om de boel te sussen. Gezeik over centen, het loopt als een rode draad door de geschiedenis van Oranje. Er is een hilarisch WK’74 filmpje waarin Cruijff uitlegt waarom er met de bond heibel was over de WK-premie. „Het is voor ons als spelersgroep dus een heel eenvoudige zaak”, begint Johan en dan weet je dat je pure waanzin voor je kiezen krijgt. Cruijff orakelt onnavolgbaar over joint ventures, kosten en baten, jaarrekeningen en de theorie van Keynes. Volstrekt onbegrijpelijk, tot de laatste zin: hij -Johan- had voor tien kwalificatiewedstrijden slechts „elf mille gekregen en niet 65 mille zoals hunnie beweren.” En dat is inderdaad een schijntje als je het vergelijkt met Winston Bogarde. Die kon in 1996 25 mille vangen als zijn permanente booskijk tronie in een zakje Croky mocht. Maar de man van de briljante biografie ‘Deze neger buigt voor niemand’, boog ook niet voor Croky.

De kiem voor de Kabel-rel, die het EK’96 verziekte, was gelegd. In Andere Tijden Sport mocht Winston afgelopen zomer boos uitleggen waarom hij toen niet in het zakje wilde. Het ging Winston niet om die 25 mille maar om het principe. En dat principe kwam er eigenlijk op neer dat die Croky-deal voor de hele Ajax-selectie was geregeld door het tamelijk blanke trio Ronald en Frank de Boer en Danny Blind. Want toen de Rotterdamse juwelier een paar jaar later werd gevraagd om voor de krasloterij de stupide reclameleus ‘Ton Winst? Winst: Ton!’ uit te kramen boog de ‘neger die buigt voor niemand’ heel diep en heel graag.

Hiddink is er mooi lekker mee. Was het in 1996 de Croky kwestie en in het verlengde daarvan de kabelrel die hem nekte, nu dreigt de spelerspot-affaire zijn tweede termijn als bondscoach te verzieken.

Er zit voor Guus maar één ding op: laat alleen Paul Verhaegh vijftig procent van zijn commerciële activiteiten doneren aan de spelerspot. Dan weet je zeker dat die leeg blijft. Geen centen, geen gezeik.

(Bron: De Limburger)

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.