Geen categorie

Bijenkorf-manager Esther Paulus-Maalsté Topvrouw Limburg 2021

tekst Maarten van Laarhoven

Esther Paulus-Maalsté, store-manager bij de Bijenkorf in Maastricht, is vanavond uitgeroepen tot ‘Topvrouw Limburg 2021’. Dat gebeurde tijdens een live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht in het bijzijn van Edith Schippers, oud-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en sinds vorig jaar president van DSM Nederland. Zij overhandigde de winnares de zilveren Topvrouw Limburg-ring.

De verkiezing vond voor de negende keer plaats. In mei 2020 kon het evenement, waar met name zakelijk Limburg altijd vol spanning naar uitkijkt, geen doorgang vinden in verband met de coronacrisis.

Drie Limburgse topvrouwen voerden in Maastricht een collegiale eindstrijd. De andere genomineerden waren advocaat Hayat Barrahmun uit Venlo, partner bij Boels Zanders Advocaten, en Maria Jacobs uit Nederweert, CEO van bestralingsinstituut Maastro in Maastricht en Venlo, gespecialiseerd in baanbrekende kankertherapieën. Zij was de favoriet van het publiek, dat online had kunnen stemmen en voor 25 procent een stem in het kapittel had.

De mening van de vakjury, onder leiding van Sevagram-topman Pim Steerneman, telde voor driekwart mee in het eindresultaat. Het eindoordeel van de jury werd bepaald op basis van selectiegesprekken, gesprekken met medewerkers in de bedrijven waar de topvrouwen werkzaam zijn én aan de hand van de pitch die de drie topvrouwen vanavond tijdens de live-uitzending mochten houden.

Volgens Kirsten Paulus, die de uitzending presenteerde, mogen alle drie de drie finalisten worden beschouwd als een waar rolmodel voor andere vrouwen. Al was het maar omdat ze duidelijk maken dat je ook doelen kunt bereiken als je in je jeugd in een wat minder gespreid bedje hebt gelegen, gaf ze aan.

Topvrouw Limburg 2021 Esther Paulus-Maalsté, sinds twee jaar storemanager bij de Bijenkorf in Maastricht, onthulde dat ze als jong meisje enorm werd gepest en daardoor erg onzeker werd. Uiteindelijk is dat haar drijfveer geweest om te volharden in haar ambities en stapje voor stapje – via allerlei functies – terecht te komen op de plek waar ze nu zit. ,,Ik heb enorm hard geknokt om mijn onzekerheden te overwinnen”, vertelde ze in alle openheid. ,,Toen dat eenmaal lukte, vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Tegen alle vrouwen die onzeker zijn en die dat met zich meedragen wil ik zeggen: ook jij kunt je doelen bereiken.”

Publiekslieveling Maria Jacobs uit Nederweert vertelde dat ze afkomstig uit een eenvoudig gezin uit Osptel, waar haar ouders een boerderij hadden. Tegenwoordig is ze CEO van bestralingsinstituut Maastro in Maastricht en Venlo, gespecialiseerd in baanbrekende kankertherapieën die een hoge kans op genezing bieden.

Ook zij gaf aan dat je het als ambitieuze vrouw in het zakenleven niet voor niets krijgt. Ze promoveerde op haar vijftigste en schopte het op haar zestigste tot hoogleraar aan Tilburg University. Dit allemaal ondanks het feit dat ze ook nog eens de zorg had voor een gezin met drie kinderen. Volgens haar zou het maken van een keuze niet aan de orde mogen zijn.. ,,Ik zie nog steeds vrouwen om me heen die wel willen, maar toch twijfelen omdat ze een gezin hebben en bang zijn dat hun carriere ten koste gaat van hun gezin. Als je het echt wil, ga ervoor. Het leven is kort, dus maak er wat van.”

Hayat Barrahmun uit Venlo is al twintig jaar advocaat en op dit moment partner bij Boels Zanders, het grootste advocatenkantoor van Zuidoost-Nederland. Al op haar twaalfde wist ze dat ze advocaat wilde worden. De kwam tot die vroege keuze na het zien van een aantal afleveringen uit de Amerikaanse advocatenserie Matlock, die destijds op de Nederlandse televisie was te zien. ,,Ik wilde ook advocaat worden, maar dan op hakken.”

Haar Marokkaanse ouders – die naast Hayat nog zeven andere kinderen hadden – hadden geen flauw benul waar ze mee bezig was, maar lieten haar haar gang gaan, vertelde ze. ,,Ik weet wat ik wil en ik ga ervoor. Je wordt niet zomaar genomineerd, ik wil het ook waarmaken. Ik ben niet door één plafond gegaan, maar wel door tien.”

Volgens Edith Schippers is het hoog tijd dat vrouwen het bereiken van een hoge maatschappelijke positie ‘wat meer gaan afdwingen’. ,,Zo’n avond als vanavond helpt om de mensen te laten zien dat er gewoon hele goede vrouwen zijn in Nederland. We denken heel erg geëmancipeerd te zijn in Nederland, het is toch een schande dat er zo weinig vrouwen aan de top zijn.”

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Geen categorie

Gerelateerd nieuws