Home > Geen categorie > Bewegen is leuk!

Bewegen is leuk!

Sporten is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Samen met een slecht eetpatroon leidt dit vaak tot overgewicht. Maar het is genoeg! Ze willen ook wel eens wat meer zelfvertrouwen hebben, wat makkelijker bewegen en wat energieker zijn!

 

Op 12 november 2013 ondertekende Maastricht UMC+, Fontys Hogeschool en Maastricht Sport de samenwerkingsovereenkomst voor het project Beweegmaatjes. Ontwikkeld door Fontys Sporthogeschool, is het een beweegprogramma dat kinderen met overgewicht van 8 tot en met 18 jaar aan het bewegen zou moeten krijgen. Niet alleen de twaalf weken met intensief één op één begeleiding (via een zogenaamd ‘beweegmaatje’), maar hopelijk ook daarna nog, hun hele leve lang.

“Ik vind het echt leuk om met een beweegmaatje te kunnen sporten. Vooral de afwisseling en de sfeer zijn erg leuk omdat het voor het plezier is. Maar het allerleukste vind ik toch wel de gezelligheid en het altijd kunnen lachen waarbij je ondertussen beweegt.” En dat is de kracht van het project Beweegmaatjes: dat plezier de belangrijkste factor van het project is. Zo doen ze onder andere SNAG golf, dans en speedminton. 

Niet alleen bewegen is het doel. De jonge deelnemers leren elkaar namelijk kennen en worden gevraagd mee te denken aan de opstelling van het programma. Door het sporten verminderen natuurlijk ook de gezondheidsrisico’s, maar ook leren de kinderen om zelfstandiger te zijn en om zichzelf meer te waarderen! Zo sprak een trotse moeder over haar kind: “Dat ze kan sporten met andere kinderen met overgewicht is fijn, zo wordt ze niet gepest omdat iedereen hetzelfde probleem heeft.”

Aanpak COACH UMC+

Beweegmaatjes sluit aan op het COACH-programma van Maastricht UMC+, dat via een obesitas team aandacht schenkt aan voeding, opvoeding en de psychologische aspecten van en voor kinderen met overgewicht. Het richt zich op het opsporen van oorzaken en gevolgen van overgewicht bij kinderen en op de behandeling hiervan. Hun doel? Door een intensieve begeleiding een duurzame, gezonde levensstijl te ontwikkelen.

Wie is Maastricht Sport?

De zelfstandige sportorganisatie van de Gemeente Maastricht. Hun doel: om meer Maastrichtenaren aan het sporten en bewegen te krijgen, maar ook te houden. Maastricht Sport exploiteert en beheert de gemeentelijke sportvoorzieningen in de stad, waaronder bijvoorbeeld het nieuwe Geusseltbad. Ook werkt het nauw samen met sportverenigingen, het onderwijs, gezondheidszorg en bijvoorbeeld welzijn en zorgen zij samen voor een uitgebreid sportprogramma.

Heb je na Beweegmaatjes nog een keuze om niet door te gaan met sporten? Ja, maar de realiteit bewijst dat als kinderen eenmaal de smaak te pakken hebben, ze het ook niet snel meer willen laten gaan! Via de Mix Sports Club krijgen ze dan ook de mogelijkheid om door te stromen naar een vervolgtraject, waar ze naartoe gaan met met hun huidige beweegmaatje, gedurende de eerste twaalf weken.

Lees hier meer over het project Beweegmaatjes.

 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.