Home > Geen categorie > Beroemde wedstrijd Jaguars op InterClassics & TopMobiel

Beroemde wedstrijd Jaguars op InterClassics & TopMobiel

Van 8 t/m 11 januari 2015 kunnen bezoekers weer genieten van de mooiste en meest exclusieve klassieke voertuigen in de Benelux en alles op het gebied van onderdelen en automobilia tijdens InterClassics & TopMobiel 2015 in MECC Maastricht.  In samenwerking met de Jaguar Daimler Club Holland wordt het 80-jarig bestaan van het Engelse merk gevierd.

Een paar van de meest beroemde wedstrijd-Jaguars aller tijden geven acte de présence in Maastricht:

Jaguar XK120 ‘NUB 120’, open tweezitter uit 1950 – De XK120 was meer dan elk ander exemplaar dé auto waarmee Jaguar zijn sporen in de rallysport heeft verdiend met Ian Appleyard en zijn vrouw Patricia (dochter van William Lyons) als bemanning. De twee pakten met de NUB 120 een Coupes des Alpes in de Alpine Rally van 1950 en wonnen er de RAC Rally en de Tulpenrally mee. Het geheim van het wedstrijdsucces was zijn uiterst stijve chassis, de uitzonderlijke betrouwbaarheid van zijn toen nieuwe 3,4 liter motor met dubbele nokkenas, en het lage gewicht van zijn volledig aluminium carrosserie (voor de latere productiewagens stapte men over op staal).

Jaguar C-Type uit 1953, waarmee Jaguar zijn eerste 24 uur van Le Mans won – Met gebruik van de beproefde motor, transmissie en voorwielophanging van de XK120 ontwikkelde Jaguar een stijver lichtgewicht buizenchassis. Dat werd gemonteerd met een gunstig gestroomlijnde, fraaie aluminium carrosserie.

Jaguar D-Type XKD 606, de 1957 Le Mans winnaar – Klassieker uit de collectie van het Louwman Museum, waarmee het privé-team Ecurie Ecosse in 1957 als winnaar werd afgevlagd tijdens de 24-uursrace van Le Mans. Het Louwman Museum heeft na een langdurige restauratie die met veel gevoel voor historie is uitgevoerd, de originele componenten weer bij elkaar gebracht.

Jaguar Silk Cut XJR9, waarmee Jan Lammers Le Mans 1988 heeft gewonnen – In 1988 toog Jaguar op volle sterkte naar Le Mans, met vijf deelnemende XJR9 wagens, elk aangedreven door de Jaguar V12-motor die 760 pk genereerde uit een inhoud van 7,0 liter. De winnende Jaguar, bestuurd door Jan Lammers, Johnny Dumfries en Andy Wallace, reed 394 rondes en legde een afstand af van 5.332,79 km. Ter vergelijking: de winnende D-type uit 1957 reed een afstand van 4397 km.

De XK120 ‘NUB 120’, C-Type  en Silk Cut XJR9 worden beschikbaar gesteld door Jaguar Daimler Heritage Trust uit het Verenigd Koninkrijk.  De D-Type XKD 606 wordt geshowd dankzij het Louwman Museum uit Den Haag.

IC&TM

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.