Home > Geen categorie > Appartement met tikkie Ibiza en vleugje Maastricht

Appartement met tikkie Ibiza en vleugje Maastricht

Een beetje Ibizasfeer. Gedurfd. Sexy. Daar houdt de eigenaar van dit stadse appartement aan de Helmstraat wel van. En dus creëerde architect Raymond Haenen er een ultrastrakke megabar met ingebouwde DJ-draaitafel en geluidsinstallatie. Het is een van de eyecatchers van een bijzonder fun appartement dat tegelijkertijd een oase van rust biedt.

Een appartement voor de fun moest het worden. Uitgesproken. Gedurfd. Sexy. Een beetje in de sfeer van de eclectische wereldse hotellounges. Maar ook het gezellige van bruisend Maastricht moest erin terug komen. En oh ja. De Limburgse eigenaar en bon vivant wilde natuurlijk een goed feestje kunnen bouwen als hij vanuit zijn woonplaats in het buitenland een weekendje over kwam met zijn vrouw. Een uitdagende opdracht voor architect Ray-mond Haenen van ZuidArchitecten. De eigenaar kocht zijn pied-à-terre boven het Maastrichtse winkelcentrum Entre Deux in 2014 helemaal casco. Het was een kale, minimaal afgewerkte ruimte. Haenen transformeerde het tot een cool en lekker eigenzinnig appartement.

Megabar met draaitafel

Heel veel feestjes zijn er overigens niet gegeven, weten we van de eigenaar die liever anoniem blijft. „Valt reuze mee”, lacht hij aan de telefoon. Maar dat ligt zeer zeker niet aan het fun-gehalte van het appartement. Dé eyecatcher is de zes meter lange keukenbar, compleet met een ingebouwde draaitafel en clubinstallatie waar zelfs Armin van Buuren u tegen zegt. De immense witte geluidsboxen zijn identiek aan die van de beste clubs. Een beetje Ibizasfeer. Daar houdt de eigenaar wel van. Maar het idee voor de megabar ontstond volgens hem niet op het eiland maar op een rooftopbar in Bangkok. De strakke, naadloze megabar van Corian vormt het centrale middelpunt van het twee verdiepingen tellende appartement. „Het is een beetje een hangplek”, licht architect Haenen toe als hij de deur van de ingebouwde wijnkast opentrekt. „Een ruimte waar je het leven lekker samen met je familie en vrienden kunt vieren. Als er bezoek is, staat iedereen rond dit blok. Later op de avond is het lekker hangen op de ingebouwde bank op maat.”

Knipoog naar stadswal

Het sfeertje van de binnenstad creëerde Haenen met een ruwe kunst-stenen muur in mergeltint. De eigenaar noemt het ‘een knipoog naar de middeleeuwse stadswal’ die Maastricht zo typeert. „Het appartement heeft duidelijk twee kanten”, vindt hij. „Je zit midden in de stad en kunt hier een goed feestje geven. Tegelijkertijd biedt deze plek een oase van rust. Ik kan me hier samen met mijn vrouw en twee kinderen heerlijk terugtrekken.”De koffiekleurige bamboevloer vormt een warm contrast met de strakke witte bar. Een bruin geverfde, halfopen trap leidt naar de tweede verdieping. Daar is de woonkamer, knus ingericht met een XXL-hoekbank van Linteloo en knaloranje wollen tapijt. Gouden blingbling gordijnen voegen een vleugje poppy-jaren-tachtig toe. In en op de laag ingebouwde boeken-kasten creëren vele foto- en kunstboeken sfeer. Al is het kleurrijke kunst-werk van Herman Brood hetgeen er in deze ruimte écht toe doet.

Tweeluik van Brood

Per toeval stuitte de eigenaar op een tweeluik met cricketspelers – olieverf op doek – van de schilder en zanger Herman Brood. Hij zag meteen: perfect voor het appartement. Hier tegen de muur van boven- en beneden-verdieping lijkt het alsof Brood beide doeken in opdracht schilderde. Om zo de ruimtes op speelse wijze met elkaar te verbinden. Vanuit de open keuken werpt de ene cricketspeler de bal naar zijn maatje in de woonkamer. Erg leuk, vindt ook de bewoner zelf. Saillant detail: naast het werk beneden hangt een print van de wereldberoemde foto met John Lennon en Yoko Ono op bed in het Hilton. Hetzelfde hotel waar Herman Brood vanaf sprong om zelfmoord te plegen.

Objets trouvés en een vleugje vintage

Kunstverzamelaar zou de eigenaar zichzelf niet willen noemen trouwens. Maar hij lijkt wel goed te beseffen dat kunst, objets trouvés en vintage de ware karaktermakers zijn in een woning. Rond de houten eettafel met ingebouwde loungebank plaatste hij zelf een set originele Herman Miller-stoelen van Eames in typische jaren ’60 kleuren. Op een legplank achter de loungebank creëerde hij een eerbetoon aan zijn overleden vader. De zelfgemaakte sleepboot met stoommachine, het stapeltje oude atlassen, een wereldontvanger uit de jaren ’60. Bij elkaar vormen deze familie-objecten een prachtig intiem stilleven. En maken ze van een fun appartement stiekem toch ook een warm thuis.

ZuidArchitecten – zuidarchitecten.nl 
Aannemer Vormm – +31 (0)6 23 00 56 34
Kelleners glasdesign – kellenersglasdesign.nl
Leunissen Interieurbouw – leunissen.eu
Bloemen Parket – bloemenparket.nl 

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.