Home > Geen categorie > 400 jaar Heksenverbranding in Roermond

400 jaar Heksenverbranding in Roermond

In 2014 is het meer dan vierhonderd jaar geleden dat in Roermond de grootste heksenverbrandingen van Nederland plaatsvonden. In anderhalve week tijd werden er vierenzestig vermeende heksen op de brandstapel gezet. De heksenverbrandingen die aan het eind van de Middeleeuwen op diverse plekken in Europa plaatsvonden, spreken vaak tot de verbeelding. Ook in Roermond. De historische plek waar de heksenverbranding in 1613 plaatsvond, is nog steeds onbebouwd en vervulde tot voor kort een rol in de huidige tradities met bijvoorbeeld de afsluiting van de carnaval. Het is een plek waar diverse occulte gezelschappen en verenigingen in deze tijd nog naar verwijzen.

De Stichting Feex grijpt het moment van de 400-jarige ‘verjaardag’ van de heksenverbranding aan om in 2014 een heksenjaar te organiseren. Het doel van dit heksenjaar is het verbreden van de kennis van het cultureel erfgoed van Roermond. In onze tijd heeft de term Heks een betekenis gekregen die meer ontleend is aan fantasie dan aan historische feiten, zeker bij kinderen. Beide interpretatievormen willen we gebruiken in het heksenjaar dat in 2014 in Roermond wordt georganiseerd. Doel blijft het voor verschillende doelgroepen op uiteenlopende manieren het culturele erfgoed onder de aandacht te brengen. Het jaar vindt plaats onder de naam Heksenjaar Roermond.

Een belangrijk onderdeel van het Heksenjaar is de musical Heksenwaan. Deze wordt uitgevoerd in het Theaterhotel De Oranjerie van 6 t/m 9 juni 2014. Heksenwaan speelt in op de beruchte periode in de Nederlandse en met name Roermondse geschiedenis. Het thema van de heksenvervolgingen leent zich uitstekend voor het maken van theaterdrama. Het draagt alle elementen in zich voor een goed en boeiend verhaal; macht, liefde, dood, gemis, geld, politiek en persoonlijke emoties. Verder is het gebaseerd op ware gebeurtenissen, die gezien hun karakter voor veel mensen sterk tot de verbeelding spreken.

Het gehele jaar door vinden verder activiteiten plaats die onder de noemer Heksenjaar Roermond gepresenteerd worden. Activiteiten met soms een educatief karakter en soms een ludieke inslag. Hiermee wordt het thema van de heksenvervolging naar de huidige tijd gebracht. Een tijd waarin de mensen graag op een interactieve manier kennis maken met de historie van hun regio of van de plek waar men bijvoorbeeld op vakantie is. Ondernemers en onderwijs- en culturele instellingen worden gestimuleerd om activiteiten uit te voeren, die de historie levend maken. Stichting FEEX heeft hierbij een initiërende en stimulerende rol en voert sommige activiteiten zelf uit. Naar verwachting zullen veel vrijwilligers een bijdrage leveren aan het slagen van het Heksenjaar Roermond.

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!