250 meter startbaan
Het gedonder rond Maastricht Aachen Airport houdt maar niet op. Na vele jaren van onderzoek en ingewikkelde procedures zou het Ministerie van Verkeer en Waterstaat dan eindelijk met de vergunning afkomen om het laatste stukje van de startbaan te mogen gebruiken. Die baan is altijd 2.750 geweest, maar door wat domme regelgeving uit het verleden mochten de laatste 250 meter nooit gebruikt worden. Terwijl ze er wel liggen.
Eind deze maand zou MAA de volledige baan eindelijk kunnen gaan gebruiken, zo was mondeling toegezegd door Den Haag. Alle procedures waren doorlopen, alle juristen hadden ernaar gekeken, alles was nagemeten en uitgedokterd. Maar nee hoor, nou blijkt er een fout te zijn gemaakt bij de zogeheten Milieu-Effectenrapportage (MER) in Lelystad. Voor de zekerheid wil de staatssecretaris de rapportage van Beek ook nog eens laten nakijken. Duurt ‘maar’ twee weken, maar waarschijnlijk wel dure weken, want de maatschappijen die zich al hadden aangemeld om de nieuwe baan te gaan gebruiken, zullen dat geduld niet hebben. De vliegvelden van Luik, Brussel en Oostende lonken. Daar doen ze niet zo moeilijk.
De ontwikkeling van de Zuid-Limburgse luchthaven is al decennia een drama. Heel lang is er gepraat over een nieuwe startbaan, de zogeheten Oost-Westbaan. Voormalig gouverneur Sjeng Kremers was daar de grote kracht achter. Alles was rond, ook in Den Haag, maar door politiek gestuntel, zowel nationaal als regionaal, ging het plan op het laatste moment toch niet door.
De Belgen konden hun lach nauwelijks inhouden. Ze hadden geprotesteerd tegen een mogelijke overlast van die Oost-Westbaan in het grensgebied. Na het annuleren van die plannen, pompte de Waalse overheid vele miljoenen in het vliegveld van Luik, voorheen niet meer dan een landingsbaan en een paar loodsen. Inmiddels floreert Liège Airport als grote internationale cargo-luchthaven. Met vooral ’s nachts heel veel vliegverkeer, dat voor een deel over Limburgs grondgebied vliegt (Heuvelland) en daar midden in de nacht en overdag voor een hoop overlast zorgt, veel meer dan Beek ooit zou kunnen veroorzaken. Maar dat vliegveld levert inmiddels wel duizenden banen op.
In Nederland zijn we roomser dan de paus, behalve als het op Schiphol gaat, want dan gaat het nationaal belang voor. Daar mag zowat alles, wat op Beek niet mag. Datzelfde Beek zou Schiphol nu uit de brand helpen. De cargo-slots op Amsterdam Airport zitten vol, Maastricht Aachen Airport zou er nu een paar overnemen. Maar de kans is dus groot dat die alsnog naar België gaan.
Over een wenselijkheid van een luchthaven kun je twisten, met argumenten op het gebied van economie enerzijds, en duurzaamheid anderzijds. Alleen denk ik dat het in het geval van Beek niet in de juiste kaders wordt gezien. Ik las dat de hotels in het heuvelland geprotesteerd hebben bij het ministerie tegen het mogelijk gebruik van die 250 meter extra startbaan. Dat zou ten koste gaan van het toerisme, dat het in Zuid-Limburg moet hebben van het natuurschoon. Ik vind dat geen reëel argument. In Luik stijgen tientallen zware kisten per dag op, vanaf Beek nog geen vijf per dag, dus om de paar uur eentje. Ik kan me niet voorstellen dat een toerist daardoor niet hier naar toe komt. Sterker nog, je kunt ook een hek om Zuid-Limburg zetten en er een reservaat van maken.
Het Duitse Eifelgebied is ook mooi, alleen komt daar bijna niemand meer. De hotels liggen grotendeels leeg. Het is er prachtig groen, maar het is slecht bereikbaar, er gebeurt verder niks. Hopelijk wordt dat niet een doembeeld dat Zuid-Limburg te wachten staat. Toerisme is doorgaans gebaat met een vliegveld. En zonder vliegveld bijvoorbeeld geen TEFAF. Dus dan ook geen goedbetaalde overnachtingen in de betere hotels en appartementen in het Heuvelland.
Gedeputeerde Twan Beurskens pleit nu voor een soort noodplan om alvast die 250 te gedogen, voor de tijd dat de rapporteurs klaar zijn. Daar valt wat voor te zeggen, temeer daar we in dit land goed zijn in gedogen.
Maar, ik lees dat het nieuwe kabinet weer bijna volledig uit mensen uit de Randstad zal bestaan. Limburg komt er karig van af met één staatssecretaris. Daarmee zal het belang van het zuiden niet al te zwaar wegen in Den Haag, en kunnen ze doorgaan met jarenlange procedures, want het heeft toch geen prioriteit.