Home > Geen categorie > 10 échte Limburgse achternamen

10 échte Limburgse achternamen

Elke week post Chapeau! een typisch Limburgs Lijstje dat ons Zuiderlingen bekend in de oren klinkt. Dit keer: 10 échte Limburgse achternamen.

Zuiderlingen zijn dragers van een van de oudste achternamen van Nederland. Limburgse achternamen zijn namelijk vaak ouder dan 350 jaar. Achternamen uit het Zuiden dateren al uit 1650, anders dan in het Westen en Noorden van Nederland waar de naam uit begin negentiende eeuw afstammen. De verbastering van veel Limburgse namen is ontstaan door de verschillende dialecten. Maar ook doordat analfabetisme vroeger veel voorkwam werden achternamen verschillend gespeld. Zo wordt de familienaam Mertens ook wel gespeld als Martens, Meertens of Maertens. Voor alle onderstaande namen geldt dus dat er verschillende spellingswijzen zijn.

Meest voorkomende namen in Limburg

1 Janssen (Jansen)

De familienaam Jansen (Jansen) is afgeleid van de roepnaam Jan dat weer is afgeleid van Joannes. Het is een van de meest voorkomende namen in Limburg. De naam komt het vaakst voor met een dubbele ‘S’.

2 Smeets (Schmetz – Smets)

Smid Afbeelding

De achternaam Smeets betekent ‘zoon van d’r smeet’. Smeet, dialect voor smid is afgeleid van het beroep smid, wat vroeger een van de belangrijkste ambachtslieden was. De naam Smeets is naast Janssen de meest voorkomende naam in Limburg.

3 Peeters (Peters, Petersen)

In Limburg wonen ruim vijftienduizend mensen met de achternaam Peeters. De naam is afgeleid van de voornaam Peter. Peeters komt in het zuiden vaker voor dan Peters.

4 Jacobs

Voor veel dragers van de naam Jacobs geldt dat hun verre voorouder Jacob heette. De familienaam verwijst naar de voornaam Jacob.

5 Hendriks (Hendri(c)kx, Hendriksz)

Als je achternaam Hendriks is, dan deel je deze met ruim dertienduizend andere mensen in het Zuiden. Ook in Noord-Brabant en Gelderland komt de naam Hendriks veelvuldig voor. De naam is afgeleid van Hendrikszoon.

6 Hermans

Afgeleid van de naam Herman dat weer verwant is aan ‘harja-man’, dit staat voor legerman of strijder.

7 Willems (Wilhems)

Afgeleid van Willem, ruim veertienduizend Zuiderlingen dragen deze naam.

8 Driessen (Dreessen, Dreesens)

Driessen is afgeleid van Andreas.

9 Beckers (Bekker- De Becker – Bekkering) 

Bakkerij

Verwijst naar de naamdrager die van beroep bakker was. In het dialect werd dit ‘bekker’.

10 Houben (Hoeben – Hubben – Hupperts – Hoebrichts)

Deze naam is ontleend aan de heilige Hubertus apostelen der Ardennen. Hij volgde zijn leermeester de H. Lambertus op als bisschop van Maastricht.

limburgsedialecten.nl, naamkunde.net, geneanet.org

 

hide auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu