Home > Culinair > Zeven Michelinsterren flonkeren tijdens geheel uitverkocht Limburgs Culinair Gala

Zeven Michelinsterren flonkeren tijdens geheel uitverkocht Limburgs Culinair Gala

Gastronomische gerechten een naam geven, zoals kunstenaars vaak doen met hun schilderijen en andere objecten. Volgens veel chefs is het niet meer van deze tijd. Het zou oubollig zijn en bovendien een tikkeltje potsierlijk.

 

Maar Hans van Wolde van Brut172 (**) in Reijmerstok en Roger van Damme van restaurant Het Gebaar in Antwerpen (*) – in 2017 uitgeroepen tot Beste Patissier ter Wereld – deden het maandagavond in een van de tot sfeervol restaurant omgetoverde zalen van MECC Maastricht wel.

 

Hun respectievelijke kunstwerkjes Limburgs Trots (Van Wolde), een kleurrijke en uiterst smaakvolle compositie van forel, Limburgse grotchampignons, Sjevraoie-geitenkaas, Limburgse appel en crème van karnemelk, en Soleil (Van Damme), een zonnig pareltje van een dessert, brachten tijdens de vijfde editie van Limburgs Culinair Gala veel bewondering teweeg.

 

Datzelfde gold voor de culinaire creaties van achtereenvolgens Guido Breaken van restaurant Julemont (**) Ralf Berendsen van het gelijknamige restaurant (**) in Lanaken, die de aanwezigen – onder wie zoals gebruikelijk veel representanten van de Limburgse tophoreca – trakteerden op bijzondere gerechten op basis van respectievelijk kreeft en Anjouduif.

 

Met welgeteld 300 aanwezigen was de vijfde editie van het Limburgs Culinair Gala – dat traditioneel in de agenda staat aan het einde van de eerste dag van horecabeurs BBB Maastricht – voor het eerst volledig uitverkocht. Volgens veel gasten – waarvan de meesten zich hadden uitgedost in stijlvolle avondkledij – moet dat het gevolg zijn geweest van de tot de verbeelding sprekende line-up van top-koks (gezamenlijk goed voor maar liefst zeven Michelinsterren), in combinatie met een perfecte organisatie.

 

Het gala – georganiseerd dor Chapeau, BBB Maastricht en Vermaat Group – werd vijf jaar geleden door Chapeau geïnitieerd met de bedoeling jong horecatalent een podium te geven en talentvolle en gemotiveerde jongeren te laten voelen dat een carrière in de gastronomie iets heel bijzonders kan zijn.

Zo werden er prijzen uitgereikt voor de beste jeugdige talenten in respectievelijk de keuken en de bediening. Voor het oog van tientallen leeftijdsgenoten en potentiële werkgevers werden de twee uiteindelijke winnaars van de eerder op dag gehouden Jong Limburgs horecatalent-wedstrijd, Cyenna Moors (restaurant G7 Food&Drinks in Sittard) en Jeaneau Thoma (restaurant Aan Sjuuteeänjd in Schinnen) op het denkbeeldige schild gehesen.

 

Om de aanwezige jongeren te laten zien dat bij het bedienen van gasten een stukje entertainment in hoge mate kan bijdragen aan de beleving tijdens een bezoek aan een restaurant, riep Hans van Wolde zijn twee sommeliers Matthijs Vranken en Nouri Haj Romdhane op het podium. In een voor alle aanwezigen duidelijk zichtbaar enthousiast onderonsje gaven ze op weergaloze wijze tekst en uitleg bij de eerste wijn: een strakke, frisse riesling met vuursteenachtige tonen van Domein Steenberg in Epen.

 

Uiteraard was er ook aandacht voor meer serieuze zaken. Zoals de mogelijke, inmiddels veelbesproken terugkeer van Michelin naar Maastricht, waarover de gesprekken volgens MECC Maastricht-directeur Rob van de Wiel in een vergevorderd stadium verkeren.

 

Goed nieuws was er op het gebied van no-shows, het fenomeen waarbij mensen wel reserveren voor een restaurant, maar uiteindelijk niet komen opdagen. Door de werken met aanbetalingen – iets wat nog altijd volgens veel restauranteigenaren indruist tegen hun gevoel voor gastvrijheid – is het aantal lege tafels overduidelijk afgenomen, zo vertelden diverse restaurateurs in een kort gesprek van Chapeau-hoofdredacteur Jo Cortenraedt.

 

Rond de klok van elf uur was het tijd voor het informele gedeelte van het gala en verplaatsen de aanwezigen zich, begeleid door de zoetgevooisde klanken van zanger Phil Bee naar de lobby, waar velen het nog tot in de kleine uurtjes gezellig maakten.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.