Culinair|Limburgs Culinair Gala

Zes genomineerden voor talentenwedstrijd

tekst Maarten van Laarhoven
Zes jonge horecatalenten, werkzaam bij drie Limburgse sterrenrestaurants, treden maandagavond 28 januari aan voor de finale van de talentenwedstrijd in het kader van het Limburgs Culinair Gala, dat diezelfde avond zijn eerste editie beleeft op Château St. Gerlach in Houthem.

Het gaat om Steyn Dullens (keuken) en Koen Wolters (bediening) van restaurant Da Vinci in Maasbracht, Tess de Groot (keuken) en Joost Tegelen (bediening) van restaurant One in Roermond en Thijs Gerards (keuken) en Michelle van de Bunt (bediening) van restaurant De Leuf in Ubachsberg.

De zes jonge horecatalenten zijn afgelopen maandag 21 januari geselecteerd tijdens de eerste ronde van de talentenwedstrijd. Ook die had plaats in het Limburgse kasteel in Houthem, dat onderdeel uitmaakt van de Oostwegel Collection. De zes talenten werden op basis van motivatiegesprekken beoordeeld door twee jury’s, één voor de keuken, de andere voor de bediening.

In de eerste jury zaten Hans Snijders (executive chef van Château Neercanne), de bekende Maastrichtse cuisinier Toine Hermsen en Jo Cortenraedt, hoofdredacteur van Chapeau en mede-initiatiefnemer van het Limburgs Culinair Gala.

De jury voor de bediening bestond uit gastheer/leermeester Rob Hartman, wijnconnaisseur Erik Sauter en Xavier Cortenraedt, brand manager bij Chapeau. ,,Om de organisatie overzichtelijk te houden, zijn voor deze allereerste keer alleen de sterrenrestaurants in Limburg om hun medewerking gevraagd, legt laatstgenoemde uit. ,,Dat heeft geleid tot zeven kandidaten voor de keuken en zes voor de bediening. In beide sectoren waren drie finaleplaatsen te verdienen, zes dus in totaal.”

Beide jury’s zijn in een apart vertrek op een andere etage gaan zitten en hebben los van elkaar de gesprekken gevoerd. Daarna hebben beide jury’s ook los van elkaar een eigen selectie bepaald. ,,De gesprekken duurden gemiddeld 20 minuten, waarin dieper werd ingegaan op met name de vakkennis en ideeën”, aldus Xavier Cortenraedt.

Hij benadrukt dat jury’s zich van meet af aan bewust zijn geweest van het feit dat een louter mondelinge beoordeling lastig is, omdat die op dat moment niet aan de praktijk te toetsen valt. ,,Daar komt bij dat we in feite louter alleen te maken hadden met goede en enthousiaste kandidaten. Een handicap was dat vanwege de leeftijdsgrens (maximaal 25 jaar) het verschil in ervaring in een aantal gevallen nog aanzienlijk was. Aandachtspunt is om bij de volgende editie van het Limburgs Culinair Gala leeftijd en ervaring beter op elkaar af te stemmen.”

Nadat beide jury’s afzonderlijk hun keuze hadden bepaald, bleek dat drie restaurants bij zowel de keuken als de bediening als voorlopige winnaar uit de bus kwamen. ,,Een opmerkelijk gegeven”, aldus Cortenraedt, ,,want zoiets verwacht je normaal gesproken niet. ,,Als je het vanuit Chapeau bekijkt is het wellicht niet de ideale uitkomst, aangezien we met het gala de intentie hebben om zoveel mogelijk topzaken in Limburg een podium te geven. Ook voor het gala zelf zou het leuk zijn geweest als zes verschillende zaken een finalist hadden kunnen leveren. Maar dat zijn in feite subjectieve wensen. Allebei de jury’s hebben afzonderlijk – en in volle overtuiging een oprechte keuze gemaakt, puur op basis van de inhoudelijke gesprekken.  Daar hebben we ons aan gehouden, met dit als resultaat.”

De zes keukenfinalisten worden op de dag van het gala rond het middaguur verwacht in het restaurant van Chateau Sint Gerlach. Via loting wordt elke finalist in de bediening gekoppeld aan een finalist in de keuken. In de loting zitten steeds maar twee namen. ,,Die van de ‘eigen zaak’ ontbreekt, zodat we bewust geen teams van een en hetzelfde restaurant in de finale krijgen. Op die manier denken we de wedstrijd extra creatief en spannend te maken”, licht  Cortenreadt alvast een tipje van de sluier op.

De bediening dient vervolgens op basis van het gerecht van de chef, waar hij/zij aan is gekoppeld een passende wijn/spijs-combinatie te bepalen. Daarnaast zullen vervolgens de serveertechnieken van de wijn en het gerecht een beoordeling krijgen, net als het correct indekken van een tafel.

Daarnaast worden ook nog de prijzen uitgereikt in de categorie keuken en bediening, voor diegene die nog in hun schoolopleidingstraject zitten. Deze prijzen worden uitgereikt in samenwerking met Foodlab Limburg. En er is ook nog de prijs voor de Jonge Horeca Ondernemer van Limburg.

Het gala is inmiddels uitverkocht. Maar u kan er toch nog enigszins bijzijn. Via onze Facebookpagina, zal er op maandag 28 januari een live uitzending zijn van 22u15 tot 22u30. In deze uitzending, live vanuit Château Sint Gerlach in Valkenburg, komen alle prijswinnaars voorbij.

_________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws