Home > Culinair > Ylja Berends: maître d’hotel én manager bij Ralf Berendsen

Ylja Berends: maître d’hotel én manager bij Ralf Berendsen

De functie van een maître d’hotel in een gerenommeerd 2-sterrenrestaurant als dat van Ralf Berendsen in La Butte aux Bois is al een hele uitdaging, maar Ylja Berends combineert dat met de rol van restaurantmanager, om te zorgen dat het ook zakelijk allemaal klopt. En dat op 24-jarige leeftijd.

Apeldoorn, de stad waar ze opgroeide, is nou niet bepaald het culinair epicentrum van Nederland. Toch is Ylja Berends gedreven in de gastronomie, en dan specifiek aan ‘de voorkant’. Ze is een type dat je kunt omschrijven als no-nonsense, vriendelijk, ontwapenend en to the point.

Op jouw leeftijd kun je nog niet zo héél veel ervaring hebben opgedaan in topzaken. En toch uitgekozen voor deze sleutelpositie?

„Dat verbaasde mij ook enigszins, maar het is gelijk ook een kans die ik meteen heb aangegrepen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik na het afronden van de hotelschool in Maastricht niet meteen aan een baan in het zuiden had gedacht. Daarom ben ik in eerste instantie ook in Amsterdam gaan werken, bij Bridges. Voorheen had ik al steeds bijbaantjes in de horeca. Maar door de liefde – mijn vriend staat in de keuken bij Brut172 – ben ik toch weer naar deze regio gekomen. Toen kon ik bij La Source terecht en een half jaar later diende zich deze functie aan.”

Al zo snel een leidinggevende rol, dat moet een verrassing zijn geweest?

„Zeker. Maar ik durf uitdagingen wel aan. Heb in Londen een jaar lang stage gelopen in een 5-sterrenhotel. Dan leer je veel, net zoals hier in Lanaken. Ik vind de combinatie fijn. Om enerzijds mensen te ontvangen en anderzijds achter de schermen mee te denken op het gebied van organisatie, financiën en personeel. In die zin helpt de hotelschool dan wel, want daar leer je vooral management. Veel van mijn medestudenten gaan het liefst naar grote internationale ketens en ambiëren dan een managementsfunctie. Ik vind het juist leuk om in een zelfstandig bedrijf te werken met een geheel eigen stijl. Dan kun je volgens mij veel meer je eigen ideeën kwijt. En de samenwerking met chef Ralf Berendsen loopt heel goed en is uitdagend.”

Dan heb je min of meer een dubbele baan, is dat vol te houden?

„Het is een manier van leven…

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu