Wyck-Maastricht: gastronomie in beweging
‘Ene pitsje’, even snel een hapje, die welverdiende ‘vrijmibo’ of je écht volledig in de watten laten leggen. Het maakt niet zo veel uit hoe je je avond in de gastronomie het liefste slijt, het Maastrichtse stadsdeel Wyck telt vele mogelijkheden. Van sterren- en fine diningzaken tot bistro’s waar je voor een drankje binnenwipt en onbedoeld uren later paar weer naar buiten wandelt. En oergezellige cafés. Hier wordt genieten tot een kunst verheven, nog meer nu er nóg vier unieke horecaconcepten zijn toegevoegd aan het toch al complete Wyckse horeca-aanbod.
Founders Bar
Het geldt als een van de meest iconische hotel-restaurants van Maastricht: Hotel Beaumont en de inpandige Brasserie Harry’s. Geopend in 1912 en geliefd in Maastricht en ver daarbuiten. Het hotel had het allemaal, behalve een klassieke hotelbar en die werd erg gemist. Zelf vertoeven de gebroeders Beaumont als ze in het buitenland verblijven immers ook het liefste in een hotelbar, liefst eentje in de stijl zoals die in de jaren ’20 in Parijs en Londen is ontstaan. „Vaak inspirerende en mooie omgevingen die je meenemen naar een vroegere tijd’’, zegt Jean-Marc Beaumont, samen met zijn broer Christophe directeur van het familiebedrijf. Met die gedachte in het achterhoofd ontstond het idee voor de Founders Bar, gevestigd in de voormalige ontbijtzaal van Hotel Beaumont. Een klassieke doch hippe hotelbar, tijdloos, grootstedelijk en een eerbetoon aan de drie oprichters van Hotel Beaumont. In totaal passen er zo’n tachtig gasten in de Founders Bar, maar doordat de bar is ingedeeld in vier ruimtes, elk met diverse knusse hoekjes en zitjes, wordt de intimiteit gewaarborgd. Op de menukaart een diversiteit aan klassieke én juist niet-alledaagse cocktails, exclusieve dranken en bites, van oesters en charcuterie, tot de befaamde Harry’s steak tartare en zelfs bitterballen voor de niet-Nederlandse bezoekers.
TUUR
Met zijn cateringbedrijf Tuur de Luxe reisde Arthur Kissels, beter bekend als Tuur, de afgelopen jaren stad en land door om mensen te vermaken met bourgondische lekkernijen. De droom om ooit zijn eigen restaurant te beginnen kreeg pas echt vorm toen het pand waar vroeger Cinema Café gevestigd was, vrij kwam te liggen. In Tuurs ogen het perfecte (hoek) pand op de perfecte locatie. Tijdens een korte verbouwing onder leiding van Niels Maier werd het voormalige bruine café omgetoverd tot een hippe, eigentijdse tent met moderne als ook authentieke details en een grote, hoge tafel voor (on)bekenden prominent midden in de zaak als paradepaardje. De formule van TUUR is vrij makkelijk: je reserveert niet, maar wandelt op de bonnefooi binnen. Is er geen plek, dan mag je onder het genot van een van de vele (open) wijnen op de kaart aan de bar of hoge tafel wachten. Eenmaal aan tafel is er voor lunch, borrel en diner keuze uit een klein maar fijn menuutje. Wat er op dat menu staat zal elk bezoekje een verrassing zijn: Tuur en zijn keukenteam veranderen gerechten op basis van het seizoen en de gerechten die ze vers kunnen krijgen. Van wild tot asperges en alles ertussenin. Enige gerechtje waar je standaard voor terugkomt? Het ‘geile eitje van Tuur!’
Proeflokaal Bouchon d’en Face
Een gevestigde waarde aan de doorloop van het treinstation naar het centrum van de stad: Bouchon d’en Face. Een intieme bistro, geïnspireerd op de traditionele Lyonaisse bistro, ook wel bouchon. En die inspiratie zie je, voel je en proef je. De heerlijke sfeer en onvervalste culinaire klassiekers als bouillabaise, steak tartare en cuisses de grenouille maken Bouchon d’en Face dé go-to voor liefhebbers van de Franse keuken uit Maastricht en ver daarbuiten. De plek is zelfs zo in trek, ook bij groepen, dat het team van de Bouchon de laatste jaren te vaak ‘nee’ moest verkopen. Dus besloten ze uit te breiden en het pand een deur verder bij de zaak te betrekken. Het nieuwe gedeelte van Bouchon – het proeflokaal – telt net zo veel couverts als de bistro zelf. Deze ruimte wordt bij drukte ingezet voor bistrogasten maar kan ook ingehuurd worden voor feestjes en partijen.
Bikke
Een gewaagd nieuw horecaconcept, anders dan al het andere wat we in Maastricht kennen, vinden we sinds maart 2022 in de Hoogbrugstraat. Bikke is de restobar van Lynn van der Velden en Michiel de Vries, ontstaan uit een grote voorliefde voor de Scandinavische lifestyle, de gezonde en voedzame keuken incluis. In een hip, eigentijds en vooral minimalistisch interieur – een uitgesproken bar als stralend middelpunt – serveert het Maastrichte ondernemersduo een menu met typerende Scandinavische gerechten: skyr, smørrebrød met diverse soorten beleg en pariserbøf om de dag mee te beginnen, Zweedse balletjes voor bij de borrel en Scandinavic steak en vooral veel vis voor het diner ’s avonds. De smaken die hier geserveerd worden zijn spannend, anders en alleen al daarom zeker het proberen waard.