Home > Culinair > Winnaars terras van het jaar 2024

Winnaars terras van het jaar 2024

Bistro Le Virage, Maastricht

De Koestraat was vroeger een smal en vooral wat ruig uitgaansstraatje in hartje Maastricht, om de hoek van het Onze Lieve Vrouweplein. Tegenwoordig is het een van de meest populaire locaties in de stad met gezellige kleine eetcafés en wijnbars die om de hoek reiken tot op de Stenen Brug. Je waant je in Frankrijk of Spanje.

Vanaf het terras van bistro Le Virage (‘de bocht’ in het Nederlands), dat officieel in de Cortenstraat ligt, heb je een prima zicht op de gezelligheid in de Koestraat. Het is er net iets ruimer en daardoor comfortabeler én je geniet er van een gastronomische keuken die bemand wordt door een kundig keukenteam dat werkt met verse producten. Zo proef je bijvoorbeeld coquille met mossel, een beurre blanc en pernod voor slechts € 17,50. Of een koningsvis met daslook, zeekraal, lamsoor en salsa voor € 27.00. Geen prijs voor zoveel kwaliteit.

Ook aan de wijnkaart is aandacht besteed. Grotendeels Frans, op een paar wijnen uit de selectie van de lokale Apostelhoeve en een verdwaalde Duitser na. Ook hier weer net iets meer kwaliteit dan wat je gemiddeld tegenkomt, voor alweer redelijke prijzen. En in veel gevallen ook per glas verkrijgbaar. Wie graag midden in de stad mensen kijkt en toch gastronomisch wil genieten, kan hier prima terecht.

Bistro Le Virage

Fotografie: Studio Gigi

Alter, Tongeren

Bij Alter in Tongeren gaat het niet zozeer om ‘mensen kijken’. Hier ligt de nadruk puur op de gastronomie op een even zo discreet als luxueus terras in de fraai bijgehouden tuin.

De keuken van sterren-chef Jo Grootaers is verleidelijk met een keur aan uitgelezen smaken in verrassende samenstellingen. Culinair zit je hier op een hoog niveau en logischerwijs is het prijskaartje daar ook naar. Fijn dat er niet alleen met een menu wordt gewerkt maar dat je ook nog à la carte terecht kunt, dat geeft meer vrijheid. En de wijnkaart is een complete bijbel met een groot aanbod aan bijvoorbeeld mooie bourgognes, zoals je dat van een sterrenzaak ook mag verwachten. Het kundige advies erbij is mooi meegenomen voor degenen die niet helemaal thuis zijn in de beste wijn-spijscombinaties.

Dit terras is uitstekend geschikt om een middag of avond puur te genieten, met de focus op de gerechten en de wijnen, én het eigen tafelgezelschap.

Alter

Publieksprijs Terras van het Jaar 2024: Brasserie LUS, Linne

Behalve de vakjury van Chapeau kregen ook de volgers van Chapeau en L1 de kans om op hun favoriete Limburgse terras te stemmen. In de beide stemrondes kwam Brasserie LUS, gevestigd aan de ‘lus van de Maas’ in het Midden-Limburgse Linne als winnaar uit de bus. In de sfeervolle zaak staat de smaak van Limburg, de directe regio om precies te zijn, centraal.

Brasserie LUS
hide auteur

Auteur: Demy Janssen

Creatieveling en levensgenieter

Demy Janssen

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.